Olivér
5 °C
8 °C

Tartanak a csehek a külföldiektől

2013.04.25. 17:41

A csehek több, mint fele szerint nagy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek a Csehországban élő külföldiek. Tavaly ennél még többen gondolták így.

Az eredmények a STEM prágai közvélemény-kutató intézet országos szintű felméréséből derültek ki, amelynek eredményeit csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában. A válaszolók 57 százaléka vélte úgy, hogy a külföldiek nagy biztonsági kockázatot jelentenek. Ez a szám azonban így is három százalékponttal kevesebb mint 2012-ben.

A megkérdezettek majdnem 60 százaléka úgy véli, hogy a Csehországban hosszabb ideje élő külföldiek közül nem mindenkinek kellene lehetővé tenni a cseh állampolgárság megszerzését. Mint írják: "Azon álláspont híveinek aránya, hogy minden Csehországban élő embernek, függetlenül nemzeti és etnikai származásától, joga van a cseh állampolgárságra, mintegy másfél évtizede stabilan 40 százalék körül mozog"

A megkérdezettek 48 százaléka azt mondta, hogy nincsenek semmiféle előítéletei a külföldiekkel kapcsolatban, míg 52 százalék előítéleteket ismert be. A közvélemény-kutató intézet szerint a külföldiektől való félelem a főiskolások és az egyetemisták körében a legalacsonyabb, míg az alacsony képzettségűeknél a legmagasabb. A pártpreferenciáit tekintve valamivel nagyobb az idegenektől való félelem a baloldalon (65 százalék), mint jobboldalon (55 százalék). A felmérést április elején, még a bostoni merénylet előtt készítették mintegy ezer fős mintán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?