Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Térden állva kérem, hogy bocsássanak meg

2013.04.25. 13:12 Módosítva: 2013-04-25 14:44:44

Tomislav Nikolić szerb elnök azt mondta egy televíziós interjúban, hogy „térden állva” kér bocsánatot a boszniai Srebrenicában 1995 júliusában elkövetett bűnökért, ugyanakkor ismét tagadta, hogy népirtás történt volna.

„A népirtást először bizonyítani kell. (...) Minden, ami az egykori Jugoszláviában történt, magán viseli a népirtás jegyeit” – mondta Nikolić a bosznai állami televíziónak (BHT). Az interjút május 7-én adják le.

A szerb elnök ígéri, hamarosan felkeresi a boszniai kisvárost, ahol több mint nyolcezer bosnyák férfit és fiút végeztek ki a Jugoszláv Néphadseregből kiszakadt Szerb Köztársasági Hadsereg Ratko Mladić vezette egységei.

Nikolić tavaly nyáron a montenegrói tévében „súlyos bűntettről” beszélt, és nem tartotta valószínűnek, hogy ellátogat Srebrenicába, mert ezt az elődje, Boris Tadić már megtette.

A délszláv háborúkban elkövetett bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék egy bosznia-hercegovinai ügyben hozott ítélet alapján 2008-ban népirtásnak minősítette a történteket, és több egykori boszniai szerb katonatisztet is elítélt a mészárlásban játszott szerepéért. Szerbia azonban tagadta, hogy felelőssége lenne az ott történtekben.

A mostani szerb elnök a kilencvenes években a Nagy-Szerbia eszméjét hirdető, s azóta Hágában háborús bűnökért bíróság elé állított Vojislav Šešelj híve volt, és amíg Šešelj Hágában volt, pártját, a Szerb Radikális Pártot (SRS) hat éven át vezette alelnökként. Három évvel ezelőtt azonban hátat fordított az SRS-nek, és saját pártot alapított Szerb Haladó Párt (SNS) néven, amely győzött a tavaly májusi parlamenti választásokon.

Ratko Mladić ellen 1995-ben emelt vádat a hágai Nemzetközi Törvényszék. 2000 októberéig háborítatlanul élt Belgrádban, amíg fennállt az azóta a hágai törvényszék fogdájában elhunyt Slobodan Milošević rendszere. Tizenhat évnyi bujkálás után, 2011 májusában fogták el a vajdasági Lázárföld (Lazarevo) nevű faluban.

Az alábbi videót csak 18 éven felüli olvasóinknak ajánljuk.