Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Életfogytiglani börtönt kapott a rendőrgyilkos ETA-tag

2013.04.26. 00:19

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy párizsi bíróság csütörtökön a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet egy feltételezett tagját, aki 2007. december 1-jén lelőtt két, titkos küldetésben lévő spanyol rendőrt a dél-franciaországi Capbretonban.

Mikel Kabikoitz Carrera Sarobéról a bíróság a per során azt állapította meg, hogy - jóllehet nem egyedül követte el a bűncselekményt - mindkét áldozat életét az ő lövései oltották ki. Társai közül Saoisa Sanchez Iterreguit 28 évre ítélték, míg egy harmadik személyt - akinek capbretoni jelenlétéről az utolsó pillanatig vita folyt - felmentettek a merénylettel kapcsolatos vádak alól, de terrorszervezetben való részvétel miatt 15 év börtönbüntetést kapott.

A két áldozat, a 24 éves Raúl Centeno és a 23 éves Fernando Trapero spanyol rendőrök az ETA ellen francia földön indított rendőrségi műveletben vettek részt, amikor a terrorszervezet feltételezett tagjai rájuk támadtak. A per egyik érdekessége volt, hogy a bizonyítási eljárás során magyar módszert használtak, az emberekről vett szagminták rendőrkutyák segítségével történő azonosítását.

A baszkok lakta észak-spanyolországi és dél-franciaországi területek elszakadásáért, illetve egymással való egyesüléséért küzdő ETA szakadár fegyveresei több mint 800 embert öltek meg fegyveres harcuk négy évtizede alatt.