Jenő
-3 °C
6 °C

Heves harcok Szíriában

2013.04.26. 20:52

Újabb harcok törtek ki pénteken a szíriai fővárostól északra a lázadók, valamint a kormányhadsereg és a rendszert támogató milicisták között – közölte a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A központ szerint a mostani harcok a legsúlyosabbak a főváros környékén a polgárháború két évvel ezelőtti kirobbanása óta.

A londoni székhelyű emigráns jogvédő szervezet szerint a leghevesebb összecsapások Dzsobárnál és Barzánál zajlottak. Az OSDH igazgatója azt közölte, hogy a szíriai légierő pénteken egy nap alatt a legtöbb csapást hajtotta végre azóta, hogy tavaly júliusban akcióba lépett. Egy másik ellenzéki szervezet, a Helyi Koordinációs Bizottságok szerint a hadsereg aknavetőkkel és rakétavetőkkel lőtte a közeli Kabún peremvárost. Sebesülésről vagy halálesetről nem érkeztek jelentések.

Damaszkusz déli részében újabb harcok törtek ki a nagyrészt a lázadók kezén lévő Jarmúk palesztin menekülttáborban. A térségbe vezető egyetlen úton lévő ellenőrző pont viszont a kormánykatonák kezén van. A Damaszkusztól keletre fekvő Gúta több szektorát is tüzérséggel lőtték pénteken. A kormány erői napok óta offenzívát folytatnak Damaszkusz térségében.

A szíriai konfliktus eredetileg az Aszad-rendszer elleni békés tiltakozással indult 2011 márciusában, később torkollott polgárháborúba. A konfliktus egyre inkább vallási jelleget ölt, mivel a kormány felfegyverzi az alavita kisebbséghez tartozó polgári személyeket. Ellenzéki aktivisták és megfigyelők szerint a milicisták jobban ismerik a terepet, mint a sorkötelesek, és hatékonyabbak az utcai harcokban.

Az ENSZ adatai szerint a két év alatt több mint 70 ezer embert öltek meg Szíriában. Az OSDH adatai szerint csütörtökön országszerte legalább 130 ember halt meg: 53 civil, 27 kormánykatona és 50 lázadó.

Vegyi fegyverek

Közben az Egyesült Államok vizsgálni kezdte, hogy a Szír hadsereg bevetett-e vegyi fegyvereket.  „Nem fogok határidőt szabni, mert a tényeknek és nem a határidőnek kell meghatározniuk ezt a vizsgálatot” - mondta Carney, a Fehár Ház szóvivője. Rámutatott, hogy folytatódik a munka a hírszerzés megállapításai alapján, mert azokkal kapcsolatban nem teljes a bizonyosság, hogy minden kétséget kizáróak lennének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?