Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jobb lett volna meghalni

2013.04.26. 11:15
Több tízezres tüntetés alakult ki Dakkában, miután szerdán összeomlott egy textilüzem. A tiltakozók jobb munkakörülményeket és az épület tulajdonosának megbüntetését akarják elérni. Banglades olcsón termel ruhákat nyugati cégeknek, de a munkások jogait nem tisztelik.

Több tízezren tüntetnek pénteken a bangladesi fővárosnak, Dakkának abban a kerületében, amelyben összeomlott egy nyolcemeletes ruhakészítő üzem, és több ezer embert maga alá temetett.

A tüntetők - főleg munkások - a tragédia miatti felháborodásukban üzemeket támadtak meg, autókat borítottak fel, és gumikat égettek. Üzleteket is megpróbáltak felgyújtani, de ez egyelőre nem történt meg. A rendőrség gumilövedékekkel és könnygázzal próbálta megfékezni a tömeget.

A tömeg azt követeli, hogy a hatóságok tartóztassák le az összedőlt épület tulajdonosát és figyeljenek jobban a munkások biztonságára. A rendőrség beszámolója szerint a tulajdonos nem foglalkozott azzal, hogy repedések jelentek meg az épület falain. A tulajdonos bújkál, de a rendőrség azt ígérte, hogy elfogják és felelni fog a mulasztásért.

Jobb lett volna meghalni

Az épületben körülbelül kétezren voltak, amikor szerda reggel összeomlott. Rengetegen rekedtek a romok alatt, a mentőegységek vizet és élelmet dobnak le a mélyen rekedt túlélőknek. „Borzalmasan nehéz életben maradni itt. Jobb lett volna meghalni, mint ennyi szenvedést elviselni” – mondta a romok alatt rekedt egyik túlélő. A helyi kórházak túlterheltek, több mint ezer sebesültet kell ellátniuk.

Az épület összeomlásának már csaknem háromszáz halálos áldozata van pénteken. Csupán ezen a napon legalább 45 embert mentettek ki a romok alól.

Banglades a világ egyik legnagyobb textilipari országa, főleg nyugati cégeknek dolgoznak rendkívül olcsón. Az iparágat sokan támadják, mert túl keveset fizetnek a munkásoknak, nem tisztelik a jogaikat és a munkakörülmények is gyakran veszélyesek.