A tálibok tavaszi hadjáratot kezdenek

2013.04.27. 11:58

A tálibok bejelentették, hogy tavaszi hadjáratot indítanak az amerikaiak által támogatott kormányuk ellen, írja az Al-Dzsazíra. Az afgán lázadók szombati emailje szerint a hadjárat részben belső támadásokra alapul, részben pedig olyan speciális katonai műveleteket hajtanak végre, amelyek külföldi légibázisok, és diplomaták ellen irányulnak.

A tálibok felhívták az afgánok figyelmét, hogy ne tartsanak távolságot Hamid Karzai kormányától, továbbá figyelmeztették a fiatalokat, hogy ne lépjenek be a katonaságba, rendőrségbe.

kabul
Fotó: AFP

A NATO-műveletek várhatóan jövő év végén véget érnek a régióban, mivel a szövetséges erők úgy ítélték meg, az afgán biztonsági erők elég erősek ahhoz, hogy kézben tartsák a helyzetet.

Afganisztánban tradicionálisan április végén, májusban kezdődik a harci szezon, amikor a hegyekben elolvad a hó. Az utóbbi időben a tálibok hasnló üzenetekkel indítják el akciósorozatukat.

A most nyilvánosságra hozott üzenetben az áll, hogy a NATO-erők kivonása a bizonyíték arra, hogy „az ellenséget, minden katonai ereje ellenére legyőzték, és menekülésre kényszerítették.”

A tálibok hadjáratukat a 7. századi hadvezérre emlékezve Halíd bin Valíd után nevezték el, és vasárnap indítják el.

Egy múlt héten publikált tanulmány szerint a tálibok idén január és március közt 47 százalékkal több támadást követtek el, mint egy évvel korábban. Az ENSZ pedig arról számolt be, hogy az év első negyedében 30 százalékkal több civil áldozatról érkezett hír: 475 embert öltek meg, és 872 sebesült meg.

Mindezzel szemben áll Joseph Dunford amerikai ezredes állítása, aki szerint a szövetséges hadműveletek elérték céljukat, és Afganisztán jól halad a stabil nemzetet megteremtő úton. Az afgán védelmi minisztérium az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg készen áll arra, hogy felvegye a harcot a tálibokkal.