Álhírek miatt bevonták több arab tévéadó műsorszórási engedélyét

2013.04.28. 16:32
Ideiglenesen bevonták tíz arab műholdas adó műsorszórási engedélyét Irakban az országban zajló zavargásokról közölt beszámolóik miatt - közölte vasárnap a kommunikációs- és médiahatóság.

A bagdadi kormány azt veti az érintett társaságok szemére, hogy "hamis információkat" tettek közzé az iraki eseményekről, amivel tovább élezik a helyzetet és hozzájárulnak az ázsiai ország feldarabolódásához.

A döntés nyomán nem sugározhat műsort ezentúl az al-Dzsazíra arab hírtévé sem.

Az Irakban évek óta húzódó válság az utóbbi hetekben ismét kiéleződött. Kedden 55 ember halt meg és mintegy 150 megsebesült a katonák és az ellenzék tagjainak összecsapásában, amely azután tört ki, hogy a hadsereg a Kirkuk szomszédságában lévő Havidzsa szunnita enklávéban megrohamozta az ottani tüntetők egyik táborát.

Az arab országban hosszú ideje dúl a szunniták és a síiták közötti hatalmi harc. A kisebbségben lévő szunniták hónapok óta tüntetnek a síita Núri al-Máliki vezette kormány ellen. A demonstrálók azt követelik, hogy a kormányfő mondjon le, és vessenek véget a szunniták vallási alapon történő háttérbe szorításának.  • Bérelnék
  • Bankszámla