Aliz
6 °C
14 °C

Álhírek miatt bevonták több arab tévéadó műsorszórási engedélyét

2013.04.28. 16:32
Ideiglenesen bevonták tíz arab műholdas adó műsorszórási engedélyét Irakban az országban zajló zavargásokról közölt beszámolóik miatt - közölte vasárnap a kommunikációs- és médiahatóság.

A bagdadi kormány azt veti az érintett társaságok szemére, hogy "hamis információkat" tettek közzé az iraki eseményekről, amivel tovább élezik a helyzetet és hozzájárulnak az ázsiai ország feldarabolódásához.

A döntés nyomán nem sugározhat műsort ezentúl az al-Dzsazíra arab hírtévé sem.

Az Irakban évek óta húzódó válság az utóbbi hetekben ismét kiéleződött. Kedden 55 ember halt meg és mintegy 150 megsebesült a katonák és az ellenzék tagjainak összecsapásában, amely azután tört ki, hogy a hadsereg a Kirkuk szomszédságában lévő Havidzsa szunnita enklávéban megrohamozta az ottani tüntetők egyik táborát.

Az arab országban hosszú ideje dúl a szunniták és a síiták közötti hatalmi harc. A kisebbségben lévő szunniták hónapok óta tüntetnek a síita Núri al-Máliki vezette kormány ellen. A demonstrálók azt követelik, hogy a kormányfő mondjon le, és vessenek véget a szunniták vallási alapon történő háttérbe szorításának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?