Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Előzetesben a bosnyák-horvát föderáció elnöke

2013.04.28. 17:56

A bosnyák-horvát föderáció elnökének és négy másik tisztségviselőnek 30 napos előzetes letartóztatásáról döntött vasárnap egy boszniai bíróság, helyt adva az ügyészség előző napi kérelmének.

Az ügyészség szerint Zivko Budimir, a nagyobbik boszniai országrész elnöke több tízezer eurónyi kenőpénzt fogadott el foglyok amnesztiában részesítéséért cserébe.

A Hina horvát állami hírügynökség értesülése szerint az elnök több mint száz kegyelmi kérvényt írt alá, olyan embereket részesítve teljes kegyelemben vagy büntetésük jelentős enyhítésében, akik súlyos bűncselekmények miatt ültek börtönben.     A boszniai rendőrség pénteken vette őrizetbe Budimirt és további 19 tisztségviselőt a balkáni ország függetlenné válása óta eltelt időszak legnagyobb szabású korrupcióellenes hadjáratában.

A bíróság egyik szóvivője a döntést indokolva azt mondta: a bosnyák-horvát föderáció elnökénél és tanácsadójánál, Petar Barisicnál fennáll a szökés veszélye, mivel mindketten rendelkeznek horvát útlevéllel. További három személy előzetes letartóztatására pedig azért van szükség, mert akadályozhatják a nyomozást, illetve befolyásolhatják a cinkosokat és a tanúkat - tette hozzá.

A gyanúsítottak ügyvédei vasárnap közölték: fellebbeznek a bíróság döntése ellen. A Budimir vezette Horvát Jogpárt (HSP) az elnök ellen folyó eljárást elítélte, és azt "a politikába való államügyészségi beleavatkozásnak" minősítette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?