Huba
17 °C
33 °C

Előzetesben a bosnyák-horvát föderáció elnöke

2013.04.28. 17:56

A bosnyák-horvát föderáció elnökének és négy másik tisztségviselőnek 30 napos előzetes letartóztatásáról döntött vasárnap egy boszniai bíróság, helyt adva az ügyészség előző napi kérelmének.

Az ügyészség szerint Zivko Budimir, a nagyobbik boszniai országrész elnöke több tízezer eurónyi kenőpénzt fogadott el foglyok amnesztiában részesítéséért cserébe.

A Hina horvát állami hírügynökség értesülése szerint az elnök több mint száz kegyelmi kérvényt írt alá, olyan embereket részesítve teljes kegyelemben vagy büntetésük jelentős enyhítésében, akik súlyos bűncselekmények miatt ültek börtönben.     A boszniai rendőrség pénteken vette őrizetbe Budimirt és további 19 tisztségviselőt a balkáni ország függetlenné válása óta eltelt időszak legnagyobb szabású korrupcióellenes hadjáratában.

A bíróság egyik szóvivője a döntést indokolva azt mondta: a bosnyák-horvát föderáció elnökénél és tanácsadójánál, Petar Barisicnál fennáll a szökés veszélye, mivel mindketten rendelkeznek horvát útlevéllel. További három személy előzetes letartóztatására pedig azért van szükség, mert akadályozhatják a nyomozást, illetve befolyásolhatják a cinkosokat és a tanúkat - tette hozzá.

A gyanúsítottak ügyvédei vasárnap közölték: fellebbeznek a bíróság döntése ellen. A Budimir vezette Horvát Jogpárt (HSP) az elnök ellen folyó eljárást elítélte, és azt "a politikába való államügyészségi beleavatkozásnak" minősítette.