Euroszkeptikus ellenzéki győzelem Izlandon

2013.04.28. 09:05 Módosítva: 2013.04.28. 14:11

Már a részeredmények és az exit pollok ismeretében választási győztesnek nyilvánította pártját Izlandon Bjarni Benediktsson, az ellenzéki Függetlenségi Párt vezetője. A Haladó Párt vezetője, Sigmundur David Gunnlaugsson pedig bejelentette, hogy kész részt venni az új kormánykoalícióban. Izlandot a hagyományok szerint általában kétpárti koalíció kormányozza.

A szombati parlamenti választásokon leadott szavazatok összeszámlálása után vasárnap Reykjavíkban közölték, hogy az egyebek között adócsökkentést ígérő, konzervatívokból és liberálisokból álló polgári tábor a voksok 51,1 százalékát szerezte meg. A Függetlenségi Párt 26,7 százalékot, míg a Haladó Párt 24,4-et kapott, együtt 38 képviselőt küldhetnek a 63 fős törvényhozásba.

Az eredmények a megfigyelők szerint azt mutatják, hogy a választók – akik most visszahozták a hatalomba az euroszkeptikus középjobb koalíciót – nem értenek egyet a mostani kormány politikájával, így a közeljövőben várhatóan felülvizsgálják a szigetország európai uniós csatlakozási szándékát is. A választási részvétel médiaközlés szerint 83,3 százalékos volt.