Judit
2 °C
7 °C

Vért ad a görögöknek az Arany Hajnal

2013.04.28. 23:30

Kizárólag görög betegek megsegítésére hirdetett országos véradási kampányt vasárnap az Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali párt. A görög orvosok szövetsége elítélte az akciót, aminek keretében a párt tagjai és hívei adnak vért, de úgy, hogy az csak görögök számára legyen hozzáférhető. Lazarosz Makrisz, a véradási ügyekben illetékes hatóság szóvivője szerint a véradományokhoz mindenki, akinek szüksége van rá, feltétel nélkül hozzájuthat.

A szélsőjobboldali tömörülés indított már egy hasonlóan diszkriminatív kezdeményezést: a párt aktivistái Athén szegénynegyedeiben hónapok óta kizárólag csak rászoruló görögöknek osztanak élelmiszert.

Az Arany Hajnal 18 képviselővel van jelen a 300 tagú athéni parlamentben.

Az utóbbi hónapokban Görögország-szerte több száz támadást követtek el többségében dél-ázsiai bevándorlók ellen, de a szélsőjobboldali párt következetesen tagadja, hogy köze lenne ezekhez az esetekhez. Tavaly nyáron az Arany Hajnal erőteljes kampányt folytatott az illegális bevándorlás ellen "Szabadítsuk meg az országot ettől a bűztől!" szlogennel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?