Valér
-1 °C
0 °C

A CIA szatyrokban hordta a dollármilliókat

2013.04.29. 07:22

Több mint egy évtizeden át aktatáskákban, hátizsákokban, de még szatyrokban is több millió dollár készpénzt vitt Hamid Karzai afgán elnök hivatalába a CIA, hogy megfelelő befolyást vásároljon Afganisztánban, állítja a New York Times.

A lapnak az afgán elnök mostani és volt tanácsadói, valamint amerikai források beszéltek az általuk csak szellempénznek nevezett dollármilliók sorsáról. A New York Times szerint korábban is tudni lehetett, hogy a CIA támogatta Karzai néhány rokonát vagy tanácsadóját, azonban a korábban feltételezettnél jóval több pénzről lehet szó.

Ráadásul amerikai források szerint ezzel éppen ellentétes eredményt értek el. "Afganisztánban a korrupció legfontosabb forrása éppen az Egyesült Államok volt" - mondta egy tisztviselő. A források szerint a pénz különböző hadurakat erősített meg, és aláásta a washingtoni vezetés kivonulási stratégiáját is.

Nemcsak az Egyesült Államok próbált azonban befolyást vásárolni magának Afganisztánban, Karzai néhány éve elismerte, hogy Iránból is rendszeresen érkeztek pénzzel tömött zsákok legfontosabb bizalmasaihoz. Ezek a pénzek ugyanakkor elapadtak, miután Karzai tavaly stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Egyesült Államokkal.

Arra nincs bizonyíték, hogy a CIA-pénzből jutott-e közvetlenül Karzainak, a források szerint ugyanis a befolyásos nemzetbiztonsági tanács kezeli a továbbra is havi rendszerességgel érkező összegeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!