Valér
-2 °C
0 °C

A bostoni robbantó tanítója tagadja bűnrészességét

2013.04.29. 19:31

Tagadja bűnrészességét a bostoni merényletben a Misa néven ismertté vált, iszlám hitre áttért örmény származású férfi. Állítólag ő volt az, aki a robbantások elkövetésével vádolt idősebb Carnajev fivért, Tamerlant iszlám fundamentalista tanokkal térítette.

A New York Review of Books egyik szerzője, Christian Caryl egy Rhode Island-i alsó középosztálybeli környéken bukkant rá az örmény-ukrán származású Mihail Allahverdovra, aki a lap cikke szerint azonos azzal a Misával, aki nagy befolyással lehetett Tamerlan Carnajevra.

„Nem voltam a tanítója. Ha az lettem volna, szavatoltam volna, hogy sohasem tesz majd ilyesmit″ – mondta a 39 éves Allahverdov, aki együtt él idős szüleivel és amerikai barátnőjével. Elmondta, hogy Carnajevet Bostonban ismerte meg, ahonnan három éve elköltözött és azóta nem beszélt vele. Tamerlan Carnajev április 19-én a rendőrökkel vívott tűzharcban életét vesztette.

Allahverdov kijelentette: sohasem találkozott azokkal, akik Tamerlan radikalizálásával vádolták meg. Elmondta, hogy együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), számítógépét, telefonját átadta nekik. Az FBI korábban közölte, hogy megtalálták Misát, de a személyazonosságát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, és nem vádolták meg bűnrészességgel.

Misát először a Carnajev fivérek Marylandben élő nagybátyja, Ruszlan Carni említette meg, aki a CNN-nek azt mondta: a férfi agymosásban részesítette Tamerlant. Szerinte kapcsolatuk 2009-ben kezdődött, a Bostonnal szomszédos Cambridge-ben, abban a százezres kisvárosban, ahol a Harvard és az MIT is található.

Allahverdov a kilencvenes évek elején az azeri fővárosból, Bakuból menekült az Egyesült Államokba, az örmény keresztények egyre erősödő üldöztetése elől. A férfi apja örmény keresztény, az anyja pedig ukrán származású. Misa nem tért ki arra, hogy miért vette fel a mohamedán vallást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!