Románia hősiesen védi a miccset Brüsszeltől

2013.05.02. 17:28

Veszélybe kerülhet a román nemzeti ételnek számító miccs, méghozzá az Európai Unió adalékanyagokat szabályozó direktívái miatt. A csevapcsicsához hasonló, de annál is sokkal jobb szaftos kolbászka többek között a szódabikarbónától lesz igazán szaftos. Ami viszont tiltott adalékanyagnak minősülhet, hasonlóan a húst tartósító és rózsaszínességét fokozó antioxidánsokhoz.

Sorin Minea, a román élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Romalimenta egyesület elnöke szerint szódabikarbóna nélkül a miccshús inkább a kiflihez hasonlítana – írja az erdely.ma. Minea szerint a román hatóságok mulasztották el korábban kérni a szódabikarbóna élelmiszeripari használatának jóváhagyását.

Victor Ponta román miniszterelnök most szerencsére bejelentette, hogy minden erejével megvédi a miccset. Kezdeményezi, hogy azt június elsejétől hivatalosan is hagyományos élelmiszernek minősítsék és így továbbra is legyen lehetőség a kérdéses adalékanyagok használatára.

Hogy a miccs milyen fontos helyet foglal el a román néplélekben, azt már a neve is mutatja: a mititei románul egyszerűen „kicsikét″ jelent. A nethuszar.ro szerint „amennyiben valamilyen idegen hatalom betiltaná a miccset, úgy Romániában soha nem látott nagyságú lázadás törne ki. Talán ez lenne azon kevés okok egyike, amelyért a becsületes román állampolgár is utcára menne”.