Tupac keresztanyja a topterroristák között

2013.05.03. 12:16 Módosítva: 2013.05.03. 12:25

Gyilkosság, fegyveres rablás, bankrablás és emberrablás is szerepel a 65 éves Joanne Chesimard, ismertebb nevén Assata Shakur bűnlajstromán, aki első nőként felkerült az FBI legkeresettebb terroristáinak listájára. A nő egyébként Tupac keresztanyja volt, kézre kerítéséért kétmillió dollár jár.

Shakur afroamerikai nacionalista militáns szervezetek, a Black Panther Party (Fekete Párduc Párt) és a Black Liberation Army (Fekete Felszabadítási Hadsereg) tagja volt. Legismertebb bűnét éppen negyven évvel ezelőtt követte el: társaival New Jersey-ben autózott, amikor két rendőr egy törött hátsó lámpa miatt félreállította őket. Shakurék tüzet nyitottak, és mindkét rendőr megsérült. A nő ekkor kilépett az autóból, elvette az egyik földön fekvő rendőr fegyverét, és kétszer fejbe lőtte. A tűzpárbajban a Shakur is megsérült, de sikerült elmenekülnie.

A rendőrségnek csak négy évvel később sikerült elfogni Shakurt, aki ez alatt az idő alatt még elkövetett néhány rablást és gyilkosságot. A nőt életfogytiglani börtönre ítélték, azonban társai a segítségére siettek és megszöktették. Shakur „három férfi látogatója fegyvert rántott elő, túszul ejtett két börtönőrt és elrabolta a börtön minibuszát, amellyel a szökéshez előkészített autókhoz hajtottak. Az őröket megbilincselték, de nem bántották” – írta 1979-ben a New York Times. A New Jersey-i lövöldözés másik elkövetője azóta is börtönben van.

Többévi menekülés után Shakur 1984-ben menedékjogot kapott Fidel Castro kubai vezetőtől, aki szerint a nő ellen felhozott vádak „gyalázatos hazugságok”. Kubában Shakur folytatta Amerika-ellenes kampányát és az FBI vádjai szerint terrorizmusra biztatta az embereket. A nő magát politikai aktivistaként és politikai menekültként aposztrofálja, akinek a politikai elnyomás, rasszizmus és üldöztetés ellen kellett elmenekülnie.

A New Jersey hatóságok korábban II. János Pál pápától is segítséget kértek a nő kiadatásának ügyében, most pedig egy millió dollárt ajánlottak fel Shakur kézre kerítőjének. Az FBI szintén egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki a nő fejére. A megújuló erőfeszítéseknek a nő elfogására az lehet az oka, hogy az FBI feltételezései szerint Shakur kapcsolatot ápol nemzetközi terrorszervezetekkel és támogatja USA-ellenes tevékenységüket.