Nem mérgezték meg Nerudát

2013.05.03. 08:34 Módosítva: 2013.05.03. 08:34
Az első vizsgálatok szerint a Nobel-díjas chilei költő rákban halt meg 1973-ban, pár nappal Pinochet puccsa után.

A negyven éve elhunyt költő exhumálása után végzett vizsgálat első eredményei szerint Pablo Neruda rákbeteg volt. A hír gyengíti annak a feltételezésnek a valószínűségét, hogy a baloldali költőt – a puccsal eltávolított Salvador Allende elnök személyes jóbarátját – a hatalomra jutott Augusto Pinochet tábornok utasítására mérgezték volna meg.

"Korai lenne még végleges választ adni. A toxikológiai vizsgálatok még hátra vannak, azokat New Yorkban fogják elvégezni" – idézte a BBC Eduardo Contreras ügyvédet, aki a vizsgálatot kezdeményező Chilei Kommunista Pártot képviseli az ügyben.

A vizsgálat 2011-ben indult annak kiderítésére, hogy van-e felelőssége az országot 17 éven át, 1990-ig irányító Pinochetnek a költő halálában. (A puccs áldozatainak száma hivatalosan háromezer ember, bár becslések szerint a szám elérheti a negyvenezret is.) Neruda személyes sofőrje és személyi asszisztense állítása szerint Pinochet utasítására méreginjekciót kaphatott a 69 éves költő.

A kommunista párt képviselői szerint Nerudát azért tetette el láb alól Pinochet, mert attól tartott, hogy a puccs után Mexikóba emigrál, hogy hírnevét és befolyását felhasználva nemzetközi kampányt folytasson a diktátor ellen.

Nerudáéhoz hasonlóan kétséges volt Allende halála is. Az eltávolított elnök öngyilkosságáról szóló híreket évtizedeken át vitatta a baloldali ellenzék és a nemzetközi közvélemény, gyilkosságot gyanítva az ügy mögött. A politikus életének – aki halála előtt rádióbeszédet intézett népéhez – egy golyó vetett véget. 2011-es exhumálása megerősítette, hogy Allende öngyilkos lett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport