Megint mennek, gyakorlatoznak

2013.05.06. 10:01 Módosítva: 2013.05.06. 10:53

Újabb közös tengeri hadgyakorlatot tart az amerikai és a dél-koreai hadsereg a félszigettől nyugatra. A péntekig tartó gyakorlat során  elsősorban  az ellenséges tengeralattjáró-behatolások elleni védekezésre készülnek. 

Amerikai oldalról részt vesz az akcióban egy Los Angeles-osztályú amerikai atommeghajtású tengeralattjáró, valamint több Aegis típusú romboló és P-3C típusú tengeralattjáró-vadász repülőgép, a dél-koreaiaktól pedig több romboló, tengeralattjáró és harci gép is.

Az északiak szerint az akcióhoz csatlakozni fog egy 97 ezer tonnás Nimitz-osztályú atommeghajtású hordozó is. Ezt amerikai források egyelőre nem erősítették meg, de tény, hogy a Nimitz-egység pénteken a térségbe érkezett.    

 Észak-Korea jelentős tengeralattjáró-flottával rendelkezik. Három éve negyvenhat dél-koreai tengerész halt meg, amikor az északiak elsüllyesztettek egy dél-koreai hadihajót. Észak-Korea most felszólította Szöult, hogy „azonnal szüntesse be a katonai provokációkat”. Hivatalos közleményükben azt hangsúlyozzák, hogy a bezárt Kesong ipari park további sorsa a délieken múlik. 

Múlt héten ért véget a két ország előző, két hónapos Foal Eagle-gyakorlata, ami tovább növelte a  feszültséget a térségben. Eközben a dél-koreai elnök vasárnap az Egyesült Államokba érkezett, ahol tárgyalásokat folytat Barack Obama amerikai elnökkel és Ban Kimun ENSZ-főtitkárral is.