Bíróság előtt a német neonáci gyilkos

2013.05.06. 16:53

Beate Zschaepet rasszista indítatású gyilkosságokban való bűnrészességgel, fegyveres rablással, gyújtogatással és azzal vádolják, hogy tagja volt egy német neonáci szervezetnek, a Nemzetszocialista Undegroundnak (NSU). Az NSU tagjai 2000 és 2007 között tíz emberrel végeztek, főleg török bevándorlókkal.

Zschaepén kívül négy férfit is bíróság elé állítottak az ügyben. Őket azzal vádolják, hogy különböző módon segítették az NSU munkáját: fegyvert és hangtompítókat szállítottak nekik és részt vettek néhány bankrablásban is. Az NSU 2004-ben egy pokolgépes merényletet is elkövetett Kölnben, amelyben 22 ember megsebesült.  A nőt életfogytiglanra ítélhetik, a férfiakra ennél kisebb büntetés vár, ha bebizonyosodik a bűnösségük.

A nagy port kavaró gyilkosságok miatt korábban lemondásra kényszerült a német belföldi hírszerzés vezetője, mivel a különböző német tartományokban elkövetett gyilkosságokat sokáig nem sikerült összekötnie a hatóságoknak, és a rendőrség - hibásan - a török maffia leszámolásainak tekintette őket, így több esetben az áldozatok családtagjait is gyanúsítottként tartották számon.

A kivégzésre emlékeztető gyilkosságokat végrehajtó NSU-sejt létezéséről csak 2011-ben szerzett tudomást a rendőrség, amikor Zschaepe feladta magát miután a hatóságok megtalálták két bűntársának a holttestét. A két férfi, Uwe Mundlos és Uwe Boenhardt főbe lőtte magát egy rosszul sikerült bankrablás után. Mundlos és Boenhardt halála után a rendőrség megtalálta a rasszista gyilkosságokhoz használt fegyvert és egy videót, amelyen az áldozatok holtteste látható, és amely azonosítja az NSU-t, mint elkövetőt.

Zschaepe tagadja, hogy köze lenne a gyilkosságokhoz és nem hajlandó megszólalni a bíróságon. A tárgyalásokat hatalmas érdeklődés kíséri Németországban, mivel az ügy ismét reflektorfénybe állította a bevándorlók iránt táplált gyűlölelet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport