Százezreket foglalkoztat egy tisztázatlan mérgezés Kínában

2013.05.06. 15:39

A kínai internetezők napok óta lázban égnek egy tizenkilenc évvel ezelőtti, eltussolt mérgezés miatt. Az emberek, többségükben fiatalok a „törvényekfelettiséget” ítélik el, és azt a feltételezésüket hangoztatják, hogy a gyanúsított, Szun Vej befolyásos nagybátyja és nagyapja révén mentesült az igazságszolgáltatás alól.

Tízezrek követelik az igazságot a washingtoni Fehér Ház honlapján is, ahol online petíciót fogalmaztak és írtak alá. Amennyiben a petíció aláíróinak száma eléri a százezret, a Fehér Ház illetékesei kivizsgálják az ügyet, gondoskodnak, hogy szakértőket is bevonjanak, és hivatalos választ adnak a kezdeményezőknek.

Csu Ling nevét milliók ismerik, miután esete egy közelmúltbeli hasonló bűnügy miatt ismét felszínre került az interneten. Az 1973-ban született Csu a neves Csinghua Egyetemre járt, amikor 1995-ben megmérgezték egy tallium nevű szerrel, amit kétszer is az italába csempésztek.

A mérgezést túlélte, azonban a ma negyven éves nő súlyos, maradandó károsodásokat szenvedett, csaknem megvakult, értelmi képességei egy hatéves gyerekéhez hasonlíthatók, mozgáskorlátozott, cukorbeteg és elhízott. Csu szülei hetvenes éveikben járó nyugdíjas értelmiségiek, egész életüket gyermekük ápolásának szentelték.

Ügyét 1998-ban azzal zárta le a pekingi rendőrség, hogy a tettes ismeretlen. A közkeletű vélemény szerint azonban volt egy fő gyanúsított, a korábban említett Szun Vej, akit kihallgattak ugyan, de befolyásos rokonai miatt az ügyet eltusolták. Szun később nevet változtatott, névházasságot kötött és az Egyesült Államokba költözött.

Korábbi nyilatkozatában ártatlannak vallotta magát, sőt azt állította, hogy ő maga is áldozata az ügynek, azonban ő volt az egyetlen, aki talliumhoz tudott jutni az egyetemen. A pekingi rendőrség hivatalos mikroblog oldalát elárasztották a Csu ügyének tisztázását, az igazság kiderítését követelő bejegyzések.

A közvélemény mellé a média egy része is felsorakozott, vidéki lapok figyelmeztették írásaikban, hogy a Csu-ügy lezárása a hatóságok dolga lenne, nyílt kiállást és nyomozást sürgettek, ami szerintük az egyetlen módja a felfokozott hangulat lehűtésének. Kanton napilapja úgy fogalmazott, hogy az ügy „seb a jogállamiságon”.

Egyes hírek szerint, amikor a család tájékoztatást kért a nyomozás eredményéről, akkor azt államtitokra hivatkozva megtagadták, és ezt írásba is foglalták. A kínai közvélemény azonban nem nyugszik, az online fórumokon posztokban támadják a hatóságokat, amiért azok nem tesznek kísérletet arra, hogy végre tisztázzák az ügyet. Az online közösség pedig ismét támadásba lendült, és a nyomozás újraindítását, a tettes, vagy tettesek kézre kerítését követeli.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport