Cameron is Szíriáról tárgyal Putyinnal

2013.05.10. 14:18

Gyorsan pörög a szíriai forgóajtó Vlagyimir Putyinnál. A hét elején John Kerryt fogadta Moszkvában, pénteken pedig már a Fekete-tenger partján lévő Szocsiban vendégeli meg a brit kormányfőt, hogy megtárgyalják a szíriai polgárháború rendezésével kapcsolatos vitáikat.

David Cameron ráadásul csupán szerdán szólt nyilvánosan a be nem tervezett, csupán néhány órás vizitről, amiért a kormányfő háromezer kilométert repül. A BBC szerint ez is a mielőbbi megállapodás fontosságát jelzi.

Washington és London egyaránt úgy vélik, hogy a Bassar Aszad ellen harmadik éve küzdő lázadókat támogatni kell a szírai elnök elmozdításában. Moszkva ezt elutasítja, ennek megfelelően vétót emelt mindent olyan ENSZ BT-határozat ellen, amely előrevítítette volna a külföldi beavatkozás lehetőségét. Megtorpedózta a szankciókra vonatkozó határozatokat is, ezzel biztosította, hogyy továbbra is legálisan szállíthasson fegyvert Damaszkusznak. Oroszországnak a becslések szerint összesen ötmilliárd dollárt kitevő haditechnikai szállítási szerződése van Szíriával, és jelenleg is tervben van az orosz légvédelmi rendszerek leszállítása Aszadnak.

Ugyanakkor Putyin korábban is jelezte: nem Aszadot támogatja, csupán a külső beavatkozást ellenzi, és azt szorgalmazza, hogy a lázadók üljenek tárgyalóasztalhoz a szíriai elnökkel, mielőbb véget vetve az eddig 70 ezer áldozatot követelt polgárháborúnak.

A találkozó arra utalhat, hogy Moszkva elmozdult eddigi elutasító álláspontjáról és megfelelő garanciák jegyében kész lehet elengedni Aszad kezét. (Putyin célja az is lehet, hogy elkerülje a líbiai forgatókönyv megismétlődését, amikor az ENSZ BT orosz tartózkodással elfogadott vétója révén a NATO beavatkozott a Moammer Kadhafi ellen felkelt lázadók oldalán, majd az elnököt likvidáló új rezsim létrejöttével Moszkva súlyos üzleti érdeksérelmeket szenvedett el az észak-afrikai országban.)

Cameron útját minden bizonnyal az tette lehetővé, hogy Kerry moszkvai látogatása a vártnál gördülékenyebben zajlott. Áttörés ugyan nem történt, de a felek megállapodtak egy Szíriáról szóló  nemzetközi konferencia mielőbbi összehívásáról. Ugyanakkor Kerry és orosz kollégája, Szergej Lavrov azon a találkozón is jelezte, hogy eltérően ítélik meg a lázadók és Aszad szerepét a konfliktusban.

Washington nem zárja ki, hogy a jövőben – ahogy arra korábban Chuck Hagel védelmi miniszter utalt – esetleg nyíltan fegyvert juttatna el az ellenzéknek. Ezt az álláspontot képviseli London is.

Ugyanakkor Kerry csütörtökön, néhány nappal a közeledést sejtető moszkvai útja után kijelentette, hogy destabilizálhatja a régiót, ha Moszkva továbbra is fegyvert szállít Szíriának. A nyilatkozat mögött vélhetően az áll, hogy katonai elemzők szerint alapvetően megváltozhat Aszad helyzete, ha hozzájut a C-300-as légvédelmi rendszerekhez.