Paulina
21 °C
36 °C

Aszad kezét látják a török merényletben

2013.05.12. 13:18

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű elemek állnak a két autórobbantás mögött, amely negyvennél több embert megölt szombaton a határ török oldalán, Reyhanli városában. A szíriai kormány tagadja ezt.

"A merényletnek nincs köze a Törökországban lévő szíriai menekültekhez, viszont köze van a szíriai rezsimhez" - mondta Davutoglu vasárnap a TRT török televíziónak nyilatkozva. Véleménye szerint a szombati robbantások mögött állók felelősek azokért a merényletekért is, amelyeket a tengerparti Bánjász szíriai városban követtek el két hete, legkevesebb 62 ember halálát okozva.

"Szíria nem követett és nem is követ el ilyen, értékeinkkel ellentétes cselekedetet" - jelentette ki Omrán ez-Zohbi szíriai tájékoztatási miniszter az állami tévében sugárzott sajtóértekezletén. "Elszomorított bennünket a mártírok halála" - folytatta a miniszter, aki szerint "Erdogant kell megkérdezni e cselekedetről (...), ő és pártja viseli a közvetlen felelősséget". Zohbi "gyilkosnak" nevezte Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt.

Eddig kilenc embert vettek őrizetbe és hallgattak ki a török hatóságok a kettős merénylettel kapcsolatban - közölte az NTV hírtelevízió által közvetített sajtóértekezletén vasárnap Besir Atalay miniszterelnök-helyettes, annyit téve hozzá, hogy "vannak vallomások". Mindannyian török állampolgárok, és a gyanús szerint vannak kapcsolataik a szíriai hírszerző szolgálatokkal.