Visszavarrták a magyar férfi alkarját

2013.05.13. 17:19

Hatórás műtéttel sikerült visszavarrni a jobb alkarját annak az Ausztriában dolgozó magyar munkásnak, aki az egyik építőipari hulladéklerakóban két nappal ezelőtt szenvedett balesetet, amely után leszakadt végtagjával saját maga autózott be a közeli kórházba – jelentette hétfőn az osztrák hírügynökség.

A 37 éves férfi egy rostálókészülékkel dolgozott szombat délután a burgenlandi Feketevárosban (Purbach), és amikor meg akarta tisztítani a gépet, az leszakította alkarját. Ezután autóba ült és közel 20 kilométert vezetett, míg eljutott a kismartoni (Eisenstadt) kórházig, ahonnan helikopterrel a bécsi központi kórházba szállították.

"Balkezemmel felvettem a jobbkezemet, bedobtam a csomagtartóba, de úgy tolattam érte vissza" - mesélte a férfi a TV2-nek. A. Tibor hétfőn a kórházban azt mondta, hogy a balesetet követően egyáltalán nem érzett fájdalmat. A műtétet végző plasztikai sebész, Oskar Assmann "szinte hihetetlennek" nevezte a magyar férfi történetét. A sebész szerint a férfi annyira sokkos állapotban volt, hogy "egyszerűen helyesen reagált", és valószínűleg ez mentette meg az életét.

Hétfőn a kismartoni munkafelügyelőség vizsgálatot indított a baleset helyszínén, ahol a szerencsétlenséget okozó géppel kapcsolatban biztonsági hiányosságokat állapított meg.

Mit kell tenni hasonló esetben?

A magyar vendégmunkás hihetetlen lélekjelenlétének és a szerencséjének köszönhetően élte túl a balesetet, és valószínűleg a karja is megmarad. Hasonló esetben magunkat csak hasonló, óriási szerencsével tudjuk kihúzni a bajból, de másoknak sokat segíthetünk.

A végtaghiányt okozó csonkolásos sérüléseknél a legfontosabb teendő a vérzés csillapítása, ugyanis a nagyobb erek átvágása gyors elvérzést eredményez (ezért is a csodával határos a férfi esete). Erre a sérülés helyétől függően nyomókötés a legalkalmasabb: ha van, steril anyagot, ha nincs, bármilyen tiszta ruhát kell a sebre szorítani. Ha ez nem lehetséges vagy nem elég, el kell szorítani az artériát a seb felett.

A sokkhatás elkerülése vagy csökkentése érekében a sérültet le kell fektetni, a lábát fel kell polcolni.

Nagyon fontos megóvni a levált testrészt, hogy maradjon esély a sikeres helyreállító műtétre. A testrészt – ha van – fóliába, majd puha ruhába kell tekerni, és egy zacskóba kell tenni, amibe jeget, havat, vagy mélyhűtött termékeket helyezünk. Fontos, hogy a testrészt ne érje víz.