Boszorkánynak hitték a lányukat

2013.05.14. 20:19

Boszorkánynak hitte kilencéves lányát két szülő Svédországban, ezért veréssel és kínzással próbálták kiűzni belőle a gonoszt. Előfordult, hogy a lányuk vizeletébe tisztítószert öntöttek és megitatták vele. Az ördögűzésben egy lelkész is segédkezett. A folyamatos bántalmazás még 2007-ben és 2008-ban történt, a lány évekig hallgatott, csak nemrégiben fordult a hatóságokhoz.

Egy fellebbviteli bíróság a lány nevelőanyját két és fél év, apját 2 év és 3 hónap börtönre ítélte, a lelkészt személyes szabadság korlátozásáért és bántalmazásért ítélték el. A bíróság elmarasztalta az ügyet első fokon tárgyaló bíróságot is, amiért az határozatában úgy fogalmazott, hogy az ördögűzés nem ritka gyakorlat a svéd evangélikus egyházban – adta hírül a The Local című svéd lap.

Bár a hírekben nem nevesítették a család származását, a svéd lap összeállítása azt sejteti, hogy a család eredetileg kongói. A perbe szakértőként bevont kongói-svéd lelkész, Josef Nsumbu szerint sok kongói bevándorló „magával hozta hiedelmeit″ Európába.

„Afrikában a tudatlanság miatt sokan nagyon babonásak″ – magyarázza Nsumbu. „Például mivel nem tudják, mik a baktériumok, ha valaki meghal, valakit megpróbálnak hibáztatni. Ha pedig nem megy jól a családnak, gyakran egy gyereket tesznek meg bűnbaknak, főleg, ha fogadott gyerekről van szó.″ Afrikai lelkészek gyakran azt mondják a tudatlan családoknak, hogy a bűnbakból veréssel lehet kiűzni a gonoszt.

Nsumbu szerint Kongóban és Svédországban egyaránt legtöbbször nigériai lelkipásztorok terjesztik a kindokinak hívott hiedelmet. „A bibliában szó sincs olyasmiről, hogy Jézus megverte volna a betegeket, a démonokat sem lehet veréssel kiűzni senkiből″ – terjeszti a felvilágosult keresztény elveket Nsumbu.

Magyarországon szerencsére nem hallottunk a közelmúltban komolyabb ördögűzésről, nálunk legfeljebb temetőt zárnak be éjszakára vadászat céljából.