A szír kormányerők bevonultak Kuszeirba

2013.05.19. 19:54

A szíriai kormányhadsereg és a vele szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet vasárnap bevette a libanoni határ közelében lévő stratégiai jelentőségű várost, Kuszeirt, amely már egy éve a felkelők kezén volt és szívósan ellenállt a támadásoknak - vált ismertté katonai forrásból.

A szír hadsereg ellenőrzése alatt tartja a belvárost, a városházára pedig felvonták a szíriai állami zászlót - mondta a magát megnevezni nem kívánó forrás, miközben a felkelők azt állították, hogy erősen ellenállnak.

Az állami televízió arról számolt be, hogy a kormányerők helyreállították a biztonságot és a stabilitást a településen.  A szíriai ellenzék korábban a város ostromának hírére úgy reagált: félő, hogy nem lesz értelme annak a békekonferenciának, amelyet Washington és Moszkva javasolt a polgárháború befejezése érdekében.

Rámi Abderrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) vezetője azt mondta: a kormánykatonák dél felől hatoltak be Kuszeirba. A Hezbollah harcosai pedig központi szerepet játszottak ebben a csatában.

A kormányhadsereg a szárazföldi támadást légi- és tüzérségi támadásokkal készítette elő vasárnap délelőtt - közölték az OSDH aktivistái. A hadsereg, a Hezbollah és a kormányhoz hű milíciák több hét óta próbálták elfoglalni Kuszeirt, amelynek a polgárháború előtt 20 ezer lakosa volt.