Lovak és autók szálltak az égen

2013.05.21. 11:37 Módosítva: 2013.05.21. 13:58

„Nem találok szavakat. Nem tudom, ez miért és hogyan történhetett. Hogyan magyarázzuk ezt el a gyerekeknek?” – fakadt ki az oklahomai Moore városában pusztító tornádó egyik túlélője a CNN-nek.

Norma Bautista szerencsés volt, és amikor az egyik, a szélviharban összedőlt iskolához rohant, élve találta gyermekét és unokaöccseit, -húgait is. Sok szülő azonban most is zokogva várja a romok között a mentés végét.

A becslések szerint a katasztrófában legalább negyven kisgyerek meghalt. Azok a diákok, akik kijutottak az iskolából, mielőtt a tornádó romba döntötte volna, azt mesélték, hogy falakba és egymásba kapaszkodva élték túl a vihart. „Az épületben maradt gyerekeket pedig arra utasították a tanárok, hogy magzatpózban feküdjenek a földre és védjék a fejüket” – mondta Noram fia, Julio. Az egyik tanár hat kisgyereket óvott a testével az iskola egyik mosdójában. Mindannyian épen kerültek elő a romok alól. A tornádó két iskolát rombolt le.

A 320 km/órás sebességgel forgó szél óriási pusztítást hagyott maga után Moore városában. Brady Williams és barátnője egy közeli városból autóztak át Moore-ba, hogy segítsenek a mentési munkálatokban. „Hamarosan egy olyan környéken találtuk magunkat, amit teljesen elpusztított a tornádó. Ameddig a szem ellátott, majdnem minden ház egy kupac törmelék volt csupán” – írta Williams a Huffington Post-nak.

„Beszéltem egy nővel, akit szó szerint körberepített a háza körül a szél. Végül a saját fürdőkádja alól került ki, szinte teljesen sértetlenül, a háza pedig teljesen összeomlott” – mesélte a számos, csodával határos túléléstörténet egyikét Williams. A példátlan erejű szél az autókat is felkapta, és belesodorta az épületekbe, vagy alkatrészeikre hullva fákra csavarta őket. Az rt.com információi szerint még 450 kilométerre is találtak moore-i törmelékeket.

Legdurvább tornádók az USA-ban

  • 1902. május 18. - 114 halott a texasi Goliadban
  • 1908. április 24. - összesen 143 halott a lousianai Amite - ban, és a mississippi-i Purvisben
  • 1913. március 23. - 103 halott a nebraskai Omahában
  • 1925 március 18. - összesen 695 halott Missouriban, Illinoisban and Indianában
  • 1936. április 5. - 216 halott a mississippi Tupelóban
  • 1936. április 6. - 203 halott a georgiai Gainesville-ben
  • 1947. április 9. - 181 halott az oklahomai Woodwardban
  • 1953. május 11. - 114 halott a texasi Wacóban
  • 1953. június 8. - 116 halott a michigani Flintben
  • 2011. május 22. - 158 halott a missouri Joplinban

„Olyan volt, mint a Twister című katasztrófafilm. Lovak és mindenféle dolgok szálltak a levegőben” – mesélte a CNN-nek az egyik túlélő, aki családi lovasfarmján dolgozott, amikor lecsapott a vihar. „Megpróbáltam minél több lovat kiengedni az istállóból, hogy legyen esélyük a túlélésre. De a többségük valószínűleg elpusztult” – mondta a férfi, aki szerint a nyolcvan lónak otthont adó istálló körülbelül negyven méterrel odébb repült.

A moore-iak mindenüket elveszítették. „Még most sem tudom elhinni, hogy mi történt. Az ember húsz éven át dolgozik és aztán tizenöt perc alatt minden odalesz” – mondta egy idősebb túlélő a CNN-nek. A férfinak mindössze egy szennyeskosarat sikerült megtöltenie a maradék ingóságaival. Sokaknak sikerül erősnek maradniuk, és bár a házuk teljesen elpusztult, igyekeznek segíteni másoknak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport