Obama újra nekifut Guantánamo bezárásának

2013.05.23. 10:55

Újrakezdi az amerikai kormány a guantánamói fogolytábor főként terrorizmusnak vádolt rabjainak elszállítását más országokba annak érdekében, hogy hosszútávon megvalósulhasson a börtön bezárása – írta a Wall Street Journal (WSJ) amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.

A WSJ információi szerint Barack Obama amerikai elnök csütörtökön a Nemzeti Védelmi Egyetemen tartott beszédében fog kormánya terror-ellenes terveiről beszélni, így például a guantánamói börtön helyzetéről és a dróntámadásokról is. Bár Obama a várakozások szerint nem részletezi majd a sok vitát kiváltott fogolytábor bezárásának és a foglyok elszállításának ütemét, de bejelentheti, hogy megszünteti a rabok Jemenbe szállításának tilalmát. Korábban a kormány úgy döntött, hogy túl veszélyes Jemenbe küldeni a volt guantánamói foglyokat, mert ott újra betoborozhatják őket a terrorszervezetek.

Megkésve beváltott ígéret

A George W. Bush által 2002-ben megnyitott fogolytábor kiürítése Obama egyik kiemelt fontosságú ügye volt, amikor elnökké választották, ígéretét azonban eddig csak részben sikerült beváltania.  Volt olyan időszak, amikor a börtönben nyolcszázan raboskodtak. Jelenleg 166 fogoly van Guantánamóban, közülük több mint százan éhségsztrájkolnak, hogy így tiltakozzanak a fogva tartásuk ellen. A rabok elszállítása 2004-ben kezdődött, de a jemeni transzferek 2011-es leállítása óta csak egy pár fogoly került vissza hazájába vagy egy ahhoz közeli országba. A jelenlegi foglyok közül 86-ot lehetne elengedni, de a kongresszus ellenállása és a bilaterális egyezmények hiánya lelassított a folyamatot.

„Továbbra is azt gondolom, hogy Guantánamót be kell zárni” – mondta Obama egy április 30-i sajtótájékoztatón. „Azt hiszem nagyon fontos megértenünk, hogy nincs szükségünk Guantánamóra ahhoz, hogy Amerika biztonságban legyen. Ez a börtön drága, nem hatékony és rontja a nemzetközi pozíciónkat. Guantánamo miatt nehezebb együttműködni a nemzetközi szövetségeseinkkel a terror-ellenes harcban, és egy eszköz a szélsőségesek kezében a toborzáshoz” – fogalmazott az amerikai elnök.