A szíriai rezsim is részt vesz a békekonferencián

MTI/Index
2013.05.24. 11:11

Orosz források alapján a libanoni Daily Star azt írja, hogy az Asszad-rezsim is részt vesz a az USA és Oroszország által közösen tető alá hozott békekonferencián. Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő szerint Damaszkusz is szeretne politikai megoldást találni az eddig 80 000 áldozatot követelő válságra – mely egyébként elsősorban a szír kormányzatnak köszönhetően robbant ki.

Az isztambuli nemzetközi békekonferenciára az egyébként igen megosztott szír ellenzék is javában készül, az egyik vezető ellenzéki formáció éléről távozó Moaz al-Khatib a BBC csütörtöki értesülése szerint egy kompromisszumos javaslatot dolgozott ki, ami azonban annyira mégsem kompromisszumos, hogy ne kötné ki Asszad elnök távozását – ami viszont valószínűleg elfogadhatatlan a szír vezetés, de még Moszkva számára is. Asszad ugyanis a 2014 júniusában esedékes elnökválasztásig szeretné kihúzni, ráadásul a közelmúltban aratott katonai sikerek miatt sem valószínű, hogy sokat engedne.

A helyzetet – ha lehet – még tovább bonyolítja, hogy a Hezbollah ismét bekapcsolódott a küzdelmekbe, méghozzá a kormányerők oldalán. A Libanonban állomásozó síita terrorszervezet harcosai a múlt héten elévülhetetlen érdemeket szereztek a határ közelében lévő, stratégiai jelentőségű Kuszeir elfoglalásában. A Hezbollah idei emberveszteségeit különböző források 75 és 100 közé teszik.