Kőzápor és ezer őrizetes Törökországban

MTI/Index
2013.06.01. 13:01

Csütörtök este több százan csatalakoztak az isztambuli Taksim tér melletti Gezi parkban május 26. óta táborozó kemény maghoz, hogy megakadályozzák az isztambuli belváros egyik utolsó zöldterületének megszüntetését. A plázaépítés elleni tüntetés átcsapott a kormány iszlamista színezetű politikája elleni tiltakozásba, amire a rendőrség brutális választ adott: a könnygázt egy olvasónk szerint még a tüntetéstől három kilóméterre lévő szellős Boszporusz partján is jól lehet érezni. A tiltakozások szombaton is folytatódtak, a tömeg tízezresre duzzadt. Ilyen méretű tiltakozásra évtizedek óta nem volt példa.

Tüntetések és könnygáz Isztambulban

A rendőrök ezúttal is könnygáz és vízágyuk bevetésével léptek fel a tiltakozók ellen.. A tüntetők a könnygáz ellen védekezve zsebkendőket és légszűrő maszkokat viseltek „Egység a fasizmus ellen” - skandálták,  és követelték a kormány lemondását.

A tüntetések az Isztambul központjában lévő Gezi park átépítése ellen a hét elején kezdődtek, később azonban kormányellenes tiltakozó megmozdulásokba csaptak át. A tiltakozó megmozdulások átterjedtek más városokra, és tüntetések voltak Ankarában, valamint Izmirben is. Hírügynökségi jelentések szerint mindenekelőtt fiatalokból álló tüntetők igyekeztek a Taksim tér felé, a rendőrség azonban eltorlaszolta útjukat. A tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket. Hírügynökségi jelentések szerint a hatóságok brutálisan léptek fel, ami heves tiltakozást váltott ki. Többen megsebesültek, és egy török értesülés szerint egyedül Isztambulban 81 embert vettek őrizetbe.

Olvasóink helyszíni beszámolói szerint a török állami tévé szinte egyáltalán nem foglalkozik az eseményekkel, de a kereskedelmi adókon sem nagyon jelennek meg tudósítások. Az információ így az Arab Tavasz-hoz hasonlóan a közösségi médián keresztül terjed. A tüntetők, szimpatizánsok, illetve a külföldön lakó törökök folyamatosan osztják a képeket, videokat, valamint a Taksim tér környékén elérhető wi-fi hálózatok jelszavait, a segíteni akarók telefonszámait és az orvosi segítség elérhetőségeit. Információink alapján azonban a mobil internetet több helyen is blokkolják a hatóságok.

Szombat délutánra azonban az események meredek fordulatot vettek, az MTI tudósítása szerint a rendőrség kivonta egységeit a Taksim térről, és elbontotta a barikádokat is. A teret nyomban birtokba vették a tüntetők. Ez a fordulat azért is meglepő, mert Recep Tayyip Erdogan alig néhány órával ezelőtt még a tüntetőket küldte haza, és kijelentette: a rendőrség "tegnap is ott volt, ma is ott van és holnap is ott lesz, hiszen nem engedhetjük, hogy a Taksim téren a szélsőségesek azt csináljanak, amit akarnak." A miniszterelnök azt is elismerte, hogy a rendőrség a könnygáz bevetésével talán túlreagálta az eseményeket, és ígéretet tett az akció kivizsgálására. A Gezi park átépítésétől azonban nem hajlandó elállni.

A török ellenzéki politikusok nyilatkozataikban egyöntetűen a tüntetők pártjára álltak, de már a kormánypárton belül is feltűntek kritikus hangok, így például Bülent Arinc miniszterelnök-helyettesé, aki bocsánatot kért az isztambuli események miatt, mondván: "ahelyett, hogy könnygázgránátokat lőttek ki azokra az emberekre, akik egy üzletközpont felépítésének terve miatt tiltakoztak, a hatóságoknak inkább meg kellett volna győzni őket, s közölni velük, hogy ők is osztják aggodalmaikat". Nem sokkal a rendőrség Taksim térről való kivonása előtt Abdullah Gül államfő egy közleményben minden érintett felet felelősségteljes magatartásra intett, közölve: a tüntetések "nyugtalanító szintet értek el".

Az Amnesty International közben Londonban megpróbálta összesíteni az áldozatokat. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete a hozzá befutott jelentések szerint úgy becsüli, hogy legalább ketten meghaltak, és több mint ezren megsérültek. Az AI szerint főleg a könnygázgránátok "nem megfelelő" rendőrségi alkalmazása járt súlyos következményekkel. A gránátokat ugyanis nyakra-főre lőtték lakásokba, üzletekbe is, ezen kívül a lövedékek közvetlen találatai számos fejsérülést okoztak.

Az AI a tüntetőkkel szembeni kegyetlen bánásmódot is szégyenteljesnek nevezte. Több beszámoló szerint ugyanis a rendőrségen gyakran 12 órán át tartottak fogva embereket túlzsúfolt, forró rendőrségi járművekben, étel, víz és mellékhelyiség használatának lehetősége nélkül. A szervezetnek információi vannak arról is, hogy sérült demonstrálóktól - rendőri őrizetben vagy az utcákon - megtagadták a megfelelő orvosi ellátáshoz való hozzáférést.

Recep Tayyip Erdogan kormányfő hivatala Isztambul európai részén található, a Besiktas nevű városnegyedben. Egy szemtanú elmondta, hogy az épület több ablaka kitört a kőhajigálásban. Rohamrendőrök siettek a helyszínre, könnygázzal és vízágyúval próbálták feloszlatni a dühöngő tömeget. A tüntetők több rendőrautót és rendőrőrsöt felgyújtottak, és megtámadták a helyszínről közvetítő tévéstábok autóit is. Több tüntető megpróbálta áttörni a rendőrkordont, hogy eljusson a kormánypárt székházához, de a rendőrök könnygázt vetettek be ellenük.

Helyszíni jelentések szerint néhány ezer tüntető úgy döntött, hogy az éjszakát az isztambuli Taksim téren tölti, ahol pénteken kezdődtek a tüntetések egy park fáinak megmentéséért, majd országos megmozdulássá váltak a rendőrség erőszakos fellépése nyomán. Vasárnapra virradóra a tér köré barikádokat kezdtek emelni, jobbára a közelben zajló építkezés hulladékából. Több száz tüntető egy időre lezárta Isztambul egyik legforgalmasabb főútvonalát, több kilométeres torlódást okozva.

Más törökországi városokban is az utcán töltötték az éjszakát a tüntetők, és folytatódtak a kormány lemondását követelő tiltakozások. Antalyában két óra alatt mintegy hatezres tömeg gyűlt össze város főterén, és összetűzött a helyszínre vezényelt rendőrökkel.

A török fővárosban, Ankarában sem csillapodik a helyzet, a tüntetők nem tettek le arról, hogy eljussanak a kormány és a kormánypárt székházához. Sok ankarai utat barikádok és felfordított gépkocsik torlaszolnak el. A városközpontban a tüntetők időnként összecsapnak a rendőrökkel, és a hatóságok esetleges túlkapásairól rögtön tájékoztatják a közvéleményt a közösségi portálokon, arra szólítva az ország polgárait, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Isztambulban van? Látott valamit? Írja meg nekünk!