Berlusconi mintha az életéért könyörögne

2013.06.04. 13:09 Módosítva: 2013.06.04. 13:10

Az államfő és az alkotmánybíróság védelmét sürgette Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő az őt fenyegető bírósági ítéletekkel szemben. Berlusconi az újságokban üzent Giorgio Napolitano köztársasági elnöknek és az alkotmánybíróságnak, hogy „ismerjék be és állítsák le a vele szembeni igazságügyi üldözést".

„Én, amit lehetett, megtettem a belpolitikai békéért. (...)  Meggyőztem Napolitanót, hogy fogadja el az újabb elnökjelölést, elfogadtam a nagykoalíciót, eltűrtem a kormányra és programjára vonatkozó vétókat. De értem senki nem tesz semmit. A legmagasabb szinttől lefele, aki tehette volna, nem mozdult védelmemben (...) a velem szembeni igazságügyi üldözés rosszabb, mint volt. Ki akarnak tenni a politikából és senki még az ujját sem mozdítja" - idézte a volt négyszeres olasz kormányfőt, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökét a Corriere della Sera napilap.

Az utóbbi húsz évben számtalan perben érintett Berlusconi kijelentéseivel az alkotmánybíróság június 19-én várható döntésére utalt, mely leállíthatja a politikussal szembeni Mediaset-pert. Ha azonban az alkotmánybíróság nem Berlusconinak kedvező ítéletet hoz, jogerőssé válik a Mediaset-per ítélete, melyben tavaly első-, idén másodfokon is négy évre ítélték Berlusconit adócsalásért. Ezen kívül öt évre eltiltották a közhivatal viseléstől, vagyis azonnal megfosztanák szenátori tisztségétől is.

Június 24-én a Ruby-per ítélete következik. Kiskorú prostitúcióra való kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt a vád  6 év börtönt  és a közhivataloktól való örökös eltiltást kért Berlusconira.  A baloldali La Repubblica szerint a Berlusconit sújtó ítéletre a PdL a kormány megbuktatásával válaszolhatna.