Cameron is tárgyal a Bilderberg-csoporttal

2013.06.07. 21:22

David Cameron brit miniszterelnök és a CIA volt főnöke, David Petraeus is részt vesz a Bilderberg-csoport konferenciáján, vagyis a befolyásos politikusokból, gazdasági vezetőkből és tekintélyes szakemberekből álló, zárt körű társaság világ nagy kérdéseit feszegető beszélgetésén. A brit kormányfőt a házigazda ország vezetőjeként hívták meg, mivel az idei találkozót Nagy-Britanniában, egy watfordi udvarházban tartják fokozott rendőri készültség közepette. Idén 21 országból 120-130-an vesznek részt az eseményen.

A Bilderberg-csoportot sokan egy világméretű összeesküvésnek tartják, mert az Észak-Amerikából és Európából érkező befolyásos személyek tanácskozásai titkosak, nem adnak ki róluk érdemi tájékoztatást. A tanácskozás titkosságát az idén enyhítheti a BBC brit rádió bejelentése, hogy az egyik résztvevő interjút ígért a találkozóról.

A brit miniszterelnöki hivatal bejelentette ugyan Cameron részvételét, mondván, hogy a kormányfő ezt "jó alkalomnak tartja arra, hogy gazdasági kérdésekről tanácskozzék miniszterekkel, üzletemberekkel és akadémikusokkal". Közölték ugyanakkor azt is, hogy nem fognak közzétenni tartalmi összefoglalót vagy részleteket a kormányfő megbeszéléseiről, ami a bírálók szerint ellentmond Cameron azon korábbi ígéretének, hogy kormánya lesz minden idők "legátláthatóbb" brit kormánya.

David Petraeus volt CIA-főnök ahhoz a témához szól hozzá a hírszerzésben gyűjtött tapasztalatai alapján, hogy "miként változtat meg a Big Data szinte mindent" a világon. A Big Data a cégek, az intelligens hálózatok, a magánszektor és az egyéni felhasználók által világszerte és napi szinten előállított óriási adatmennyiséget jelenti, amely rendszerezve és kielemezve nagy hasznot hozhat a cégek és ügyfelek és akár az államhatalom számára is.

Az udvarház közelében több száz tiltakozó gyűlt össze, és azt tervezi, hogy vasárnapig ott táborozik. Sokan közülük arra gyanakszanak (többek között Michael Meacher brit munkáspárti parlamenti képviselő), hogy ezek a nyugati kapitalizmus igazgatásában domináns helyet elfoglaló emberek azért találkoznak, hogy egyeztessék terveiket a kapitalizmus jövőjéről a következő egy-két év periódusában. Mások viszont úgy vélik, a világot titokban uraló Bilderberg-csoport minden tagja  emberi alakot felvett gyíklény.