Vízágyúkkal zavarták el a török tüntetőket

2013.06.15. 20:33

A török rendőrség végül a vasárnapot meg sem várva szombat este kiürítette az isztambuli Taksim teret és a hozzá kapcsolódó Gezi parkot. Nagy erőkkel vonultak fel. Hangszórókon keresztül távozásra szólították fel a tüntetőket, aztán rohamot indítottak ellenük. Bőségesen használtak tömegoszlató eszközöket: könnygázt, vízágyúkat és paprikaport szóró permetezőt. A tömegben a roham miatt pánik tört ki.

A helyszínre vezényeltek egy kotrógépet is. Elkezdték lebontani a sátrakat és bódékat, amelyekben a kormányellenes mozgalom tagjai meghúzták magukat az elmúlt napokban. A park bejáratánál mentőautók várakoztak a sebesültekre. Számuk egyelőre nem ismert, de több embert is láttak hordágyon elvinni szemtanúk. A tüntetőket képviselő mozgalom, a Taksim Szolidaritás vasárnap délutánra tömegtüntetést hirdetett.

Korábban még arról volt szó, hogy vasárnap fogják kiüríteni a Gezi parkot, ha addig nem mennek el önként a tüntetők. "Nyíltan megmondom. Ha holnap nem lesz üres, akkor a biztonsági erők tudni fogják, hogyan ürítsék ki. Ez az állam nem a ti játékszeretek" - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szombaton egy ankarai nagygyűlésen, amelyen több tízezer híve vett részt.

A török kormányfő szerint a tüntetések mögött belső és külső összeesküvés rejtőzik. "Ti itt vagytok, és meghiúsítjátok az alattomos összeesküvést, az alattomos támadást" - mondta a tömegnek, amely válaszul azt skandálta, hogy "tarts ki, a nép veled van". Erdogan ragaszkodott ahhoz a véleményéhez, hogy a tüntetők szélsőségesek, és csak ürügyként használják a park körüli vitát, hogy őt támadhassák. Újra megígérte, hogy figyelembe veszik a lakosság véleményét, amikor döntenek a park sorsáról.

"Ha az emberek azt mondják, hogy akarják a parkot, akkor meghagyjuk. Ha az emberek múzeumot akarnak, akkor azt építünk. Azt tesszük, amit a nép akar" - mondta. A miniszterelnök szidta a török és a nemzetközi médiát, mondván, hogy elhallgatja az igazságot, a közösségi hálózatokat pedig azzal vádolta meg, hogy provokálnak és hazugságokat terjesztenek.

Mióta a törökországi tüntetések elkezdődtek, öten meghaltak és több ezren megsebesültek, emlékeztet a BBC.