Rács mögött két cseh exminiszter

2013.06.15. 12:10

Vizsgálati fogságba küldte Ivan Fuksa volt cseh mezőgazdasági minisztert és Roman Bocek volt mezőgazdasági miniszterhelyettest az ostravai bíróság szombaton. A politikusokat a korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) csütörtökön tartóztatta le, amikor razziát hajtott végre a kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban és néhány vállalat, illetve vállalkozó székhelyén.

Az akció keretében nyolc embert vettek őrizetbe, köztük Jana Nagyovát, a miniszterelnök kabinetfőnökét. Szombatra virradóra őrizetbe vették Marek Snajdr volt parlamenti képviselőt is, aki az akció idején külföldön tartózkodott. Visszatérése után önként jelentkezett a rendőrségen. 
Az ostravai bíróság az összes őrizetbe vett ügyét vizsgálja, a vád hivatali hatalommal való visszaélés és korrupció.

Nagyová letartóztása azért is különösen érdekes, mert kiderült, a kabinetfőnök megfigyeltette Petr Necas miniszterelnök feleségét és a miniszterelnöki hivatal két alkalmazottját. A kormányfő erre a hírre újságíróknak mindössze annyit mondott, hogy ez az ügy „bizarr dolog”.  Necas ugyanakkor jelezte, hogy valószínűleg megválik őrizetbe vett munkatársaitól, beleértve Nagyovát is. „Valószínűleg úgy oldjuk meg ezt a problémát, ahogy ez szokás” – jegyezte meg.

A botrány miatt az ellenzék Necas lemondását követelte, de a legnagyobb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) végrehajtó bizottsága kiállt szombaton mellette. „Az ODS szélesebb vezetése támogatásáról biztosította a miniszterelnököt és pártelnököt” – közölte Miroslava Nemcová, a párt alelnöke a szombatra virradóra véget érő ülés után.

A polgári demokraták vezetősége nem lát semmi kivetnivalót azokban a politikai megállapodásokban, melyek alapján az ODS-ből távozó képviselők jól fizető helyeket kaptak állami vállalatokban. A párt szerint ez nem tekinthető bűncselekménynek.

„Az ellenkező minősítés a demokratikus rendszer működésének alapjait rengetné meg, hiszen a rendszer az ilyen politikai megállapodásokon alapul. Nem zárkózunk el az elől a vita elől, hogyan lehetne ezen a rendszeren javítani” – jelentette ki Nemcová.