Általános sztrájkot hirdettek Törökországban

2013.06.16. 09:00 Módosítva: 2013.06.16. 10:02
Vasárnap folytatódtak a zavargások Isztambulban azután, hogy a török rendőrség este kiürítette az isztambuli Taksim teret és a hozzá kapcsolódó Gezi parkot. Több negyedben összesen több ezer ember barikádokat emelt, máglyákat gyújtott.

Cikkünk folyamatosan frissül

Országos általános sztrájkot hirdetett hétfőtől Törökországban két szakszervezeti tömörülés, tiltakozásul az ellenzéki tüntetőkkel szembeni rendőri erőszak miatt.

A kormányfő mellett is tüntettek

Több mint százezren - egyes források szerint több százezren - tüntettek Recep Tayyip Erdogan török kormányfő mellett vasárnap Isztambulban. A miniszterelnök továbbra is hajthatatlannak mutatkozott a kormányellenes tüntetőkkel szemben. "Kormányfőként kötelességem volt elrendelni a tér kiürítését" - mondta Erdogan a hívei előtt. A török kormányfő beszédében dezinformációk terjesztésével vádolta a BBC brit közszolgálati adót, a CNN amerikai hírtévét és a Reuters hírügynökséget. Az elmúlt napokban már több, az iszlámbarát kormányhoz közelálló napilap bírálta a külföldi médiát. A török sajtó egy részét viszont a tüntetők kritizálták azért, mert nem tudósítottak arról, a rendőrség hogyan bánt a demonstrálókkal.


A török rohamrendőrség vasárnap is könnygázt vetett be több helyen a tüntetők ellen Isztambulban, és megakadályozta, hogy a tiltakozók ismét bejussanak a Gezi parkba és a Taksim térre, ahol mintegy két héttel ezelőtt robbantak ki a kormányellenessé vált megmozdulások.Baki Cinar, a közalkalmazotti szakszervezetek szövetségének (KESK) szóvivője elmondta: hétfőtől általános munkabeszüntetést kezdenek szerte az országban a Török Forradalmi Szakszervezetek Szövetségével (DISK) és több más, kisebb érdekvédelmi szervezettel együtt. A két szakszervezeti tömörülés június 5-én bekapcsolódott a kormányellenes megmozdulásokba, és tízezreket mozgósított a tüntetésekre több török nagyvárosban.

Hírügynökségi beszámolók szerint a hatóságok vasárnap kotrógépekkel minden olyasmit eltakaríttattak a két közterületről, amit a tüntetők barikádépítésre használtak fel. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint a tüntetők az utóbbi időben nem is tudtak olyan jelentős barikádokat emelni, mint azelőtt, hogy a biztonsági erők június 11-én először elfoglalták a Taksim teret, és lebontották a demonstrálók által állított akadályokat.

A rendőrök szombaton kezdték meg a tüntetők kiszorítását a Taksim térről és a Gezi park területéről, vasárnap délelőtt pedig ismét könnygázt és vízágyúkat vetettek be azok ellen, akik a környező utcákból megpróbáltak e két területre bejutni, ahova a biztonsági erők még a járókelőket sem engedik be. Eközben bejelentették, hogy Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök akár 300 ezer híve is részt vehet azon a kormánypárti tüntetésen, amelyet vasárnap estére terveznek Isztambulban.

A tüntetők a rendőrség által korábban felállított fémkordonok elemeiből, utcakövekből és reklámtáblákból raktak barikádokat, a szemétből pedig máglyákat.



Szombat este a rendfenntartók hangszórókon keresztül távozásra szólították fel a parkban és a téren tartózkodó tüntetőket, majd rohamot intéztek ellenük, miközben bőségesen használtak tömegoszlató eszközöket: könnygázt, vízágyúkat és paprikaport szóró permetezőt. A tömegben a roham miatt pánik tört ki.

Kotrógépekkel lerombolták a sátrakat és az ideiglenes bódékat, amelyekben a kormányellenes mozgalom tagjai meghúzták magukat az elmúlt napokban. Az isztambuli kormányzóság közlése szerint a rendőrattakban 29-en sebesültek meg, de senki sem súlyosan, más források 44 sérültről írtak. Az isztambuli tüntetők szövetsége, a Taksim Szolidaritás azt állítja, hogy több száz sérült volt, és követelik a brutális rendőri támadások azonnali befejezését.

Kemal Kilicdaroglu, az ellenzék vezető erejét képviselő Köztársasági Néppárt vezetője emberiesség elleni bűnnek nevezte a Gezi parkban végrehajtott rendőrségi akciót. Azzal vádolta Erdogant, hogy "diktátori felfogása és ambíciói miatt" meg akarja ölni Törökországot. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a török nép nem fogja elfelejteni, hogy kik követték el ezt a bűnt.

A török orvosok szervezete szerint a szombati rendőri fellépésig már négy halottja és mintegy 7500 sebesültje volt az immáron két hete kirobbant zavargásoknak.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szombaton egy ankarai nagygyűlésen, amelyen több tízezer híve vett részt, azt mondta, hogy a tüntetések mögött belső és külső összeesküvés rejtőzik. Erdogan ragaszkodott ahhoz a véleményéhez, hogy a tüntetők szélsőségesek, és csak ürügyként használják a park körüli vitát, hogy őt támadhassák. Újra megígérte, hogy figyelembe veszik a lakosság véleményét, amikor döntenek a park sorsáról.

"Ha az emberek azt mondják, hogy akarják a parkot, akkor meghagyjuk. Ha az emberek múzeumot akarnak, akkor azt építünk. Azt tesszük, amit a nép akar" - mondta. A miniszterelnök szidta a török és a nemzetközi médiát, mondván, hogy elhallgatja az igazságot, a közösségi hálózatokat pedig azzal vádolta meg, hogy provokálnak és hazugságokat terjesztenek.

A közszféra legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a 240 ezer tagot számláló KESK bejelentette, hogy hétfőre országos sztrájkot hirdet. Egy másik szakszervezeti szövetség pedig csatlakozhat hozzá.