Sorozatban robbantak az autók Irakban

2013.06.16. 12:23

Húsznál több ember meghalt vasárnap az iraki fővárostól délre egy sor robbantásos merényletben, amelyet gépkocsikba rejtett pokolgépekkel követtek el - közölték orvosi és biztonsági források.

Legalább hét jármű robbant fel a Vászit tartománybeli Kút és el-Azízíja településen, valamint Nedzsefben, Násziríjában, Hillában, Túz-Hurmátliban és el-Mahmúdíjában. Két autó robbant a nagy déli kikötővárosban, Bászrában. A merényletek a halálos áldozatokon kívül mintegy hatvan ember sebesülését is okozták az idézett források szerint. Az északi Moszul közelében fegyveresek lelőttek hat rendőrt egy hadzári ellenőrzőpontnál - közölte a rendőrség.

A déli merényleteket egyelőre semmilyen csoport, szervezet nem vállalta magára, de szunnita elkövetőkre utal, hogy a célpontok síiták lakta vagy síita többségű települések voltak. A szunnita lázadók, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya gyakran veszi célba az országban többségben lévő síitákat és a biztonsági erőket.

A felekezetek közti feszültséget tovább szítja a szomszédos Szíriában zajló polgárháború is, ahol szunnita felkelők harcolnak a síita Irán támogatta Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen,é s iraki szunniták és síiták részt vesznek az ottani harcokban a barikád két oldalán.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport