Aszad: Európa megfizet, ha fegyvert szállít a felkelőknek

2013.06.17. 21:33

Bassár el-Aszad szíriai elnök figyelmeztette az európai országokat: ha Washington politikáját követve fegyvereket szállítanak a szíriai felkelőknek, akkor ennek meg fogják fizetni az árát. A Frankfurter Allgemeine Zeitung nevű német lap keddi számában fog megjelenni az Aszaddal készült interjú, de a tartalmát már most ismertették. Aszad először nyilatkozott azóta, hogy az Egyesült Államok múlt héten bejelentette a lázadók katonai segítését.

Aszad az interjúban azt bizonygatta, hogy Európa számára nincs más alternatíva, csak az, hogy együttműködjön a szíriai állammal, még ha ez nincs is ínyére. Elutasította azokat a francia, brit és amerikai állításokat, amelyek szerint a szíriai kormány vegyi fegyvereket vetett be. "Ha Párizs, London vagy Washington a legparányibb bizonyítékkal is rendelkezik állításai igazolására, azt be kellene mutatnia a világ előtt" - jelentette ki.

Azt ugyanakkor nem tagadta kategorikusan, hogy országa rendelkezik vegyi fegyverrel. "Nem állítottuk azt, hogy rendelkezünk vegyi fegyverrel, de nem mondtuk azt sem, hogy nem rendelkezünk ilyen fegyverrel" - fogalmazott. Azt, hogy az ENSZ ellenőreit nem engedik be Szíriába, azzal indokolta, hogy különben olyan szíriai biztonsági titkokat tárhatnának fel, amelyeknek semmi közük a fegyverarzenálhoz.

Aszad azt állította, hogy Szíria kész a tárgyalásokra az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával, csakúgy mint "bábjaikkal", Törökországgal, Katarral és Szaúd-Arábiával.
Megerősítette, hogy nem áll szándékában távozni.