Korlátozva indulhat újra a görög közmédia

2013.06.17. 22:53

A görög közmédia korlátozott újraindítását javasolta hétfő este a kormánykoalíció válságülésén Antonisz Szamarasz miniszterelnök. Ezzel egy időben az athéni legfelsőbb bíróság - helyt adva a szakszervezetek keresetének - ideiglenesen hatályon kívül helyezte a kormány múlt heti döntését a görög közszolgálati rádió és televízió (ERT) bezárásáról. A bíróság úgy foglalt állást, hogy a közmédiának újra működnie kell addig is, amíg egy új szervezeti struktúra jön létre.

Az ERT bezárását múlt kedden a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Szamarasz vezette konzervatív Új Demokrácia pártja takarékossági okokra hivatkozva rendelte el. Az intézkedés heves tüntetésekhez és számos külföldi szervezet tiltakozásához vezetett. Kormányválságot is okozott, mert az Új Demokrácia párt két koalíciós partnere, a szocialista PASZOK, valamint a mérsékelten baloldali DIMAR ellenezte a bezárást. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy a koalíció felbomlásával fenyegetett.

Az esti válságülést ezek után hívták össze. Úgy tudni, Szamarasz javaslata szerint a közmédia egyfajta rendkívüli "szükségprogrammal" kezdjen újra működni addig is, amíg nem jön létre egy új, megreformált és karcsúsított közrádió és televízió. Javasolta azt is, hogy a három koalíciós partner hozzon létre koordinációs bizottságot ennek előkészítésére.

Szamarasz azt akarja, hogy a koalíció folytassa munkáját, de indítványozta, hogy júliusban kormányalakítást hajtsanak végre. Egyelőre nem tudni, hogy a koalíciós partnerek hogyan reagáltak a miniszterelnök javaslataira.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM