Putyin lekannibálozta a szír ellenzéket

2013.06.17. 08:22

"Aligha lehet támogatni olyanokat, akik nem csak megölik az ellenségeiket, de meg is eszik szerveiket" – jelentette ki Vlagyimir Putyin a brit kormányfővel folytatott találkozója után, utalva arra, hogy Moszkva továbbra is élesen elutasítja a szíriai ellenzék támogatását. David Cameron is elismerte, hogy a megbeszélésen nem sikerült közelíteni az álláspontokat – írta a Reuters.

A hétfőn kezdődő észak-írországi G8-csúcs előtt Londonban járt orosz kormányfő emberevéssel kapcsolatos vádja nem alaptalan: májusban jelent meg az a felvétel, amelyen egy ellenzéki fegyveres csoport vezetője falatozik az egyik kormánykatona kitépett tüdejéből. A felvételről a Abu Szakkar elismerte, hogy ő van a felvételen, és a jövőben is így fog bánni a "kormány minden kutyájával".

Moszkva továbbra is fenntartja jogát arra, hogy fegyvert szállítson a szíriai vezetésnek, a korábban kötött szerződésekre hivatkozva. Putyin szerint ezt nemzetközi szankció híján semmilyen törvény nem tiltja. Elismerte, hogy a két éve dúló, eddig 93 ezer áldozatot követelő polgárháborúban véres akciókat hajtott végre a hadsereg, de hozzátette: "az ellenzék kezéhez is vér tapad".

A Fehér Ház a múlt héten helyezte kilátásba, hogy fegyverszállítmányokkal fogja támogatni a szíriai ellenzéket. Ezt – Párizzsal és Londonnal egyetértésben – azzal indokolja, hogy Bassar Aszad elnök hadserege állítólag ideggázt vetett be a lázadókkal és a civilekkel szemben. Moszkva a tényt vitatja, de kétségei voltak ezzel kapcsolatban az ENSZ szíriai ügyekkel megbízott vizsgálóbizottságát képviselő Carla del Ponténak is. Az egykor a jugoszláviai háborús bűncselekményekben eljáró Hágai Törvényszék főügyésze szerint nem kizárt, hogy a szaringázt valójában az ellenzék vetette be.

Bár a hivatalos napirendi pontok között nem szerepel, a szíriai kérdés lesz a z egyik fő témája a ma kezdődő g8-csúcsnak is az észak-írországi Lough Erne-ben. Putyin és Barack Obama amerikai elnök ennek megvitatására külön is találkozik majd a csúcs idején.

Az Egyesült Államokat, Kanadát, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Olaszországot, Japánt és Oroszországot tömörítő klub meghirdetett vitapontja az adóelkerülés globális problémája lesz. Becslések szerint ez évente 3 ezer milliárd dollár veszteséget jelent az országok költségvetéseinek – írta a Reuters. Az összeg névértéken számolva 30 évnyi magyar GDP-vel egyenlő. Jelenleg 32 ezer milliárd dollár vagyont – az USA éves GDP-jének több mint kétszeresét – rejtegetik adóparadicsomokban magánszemélyek az adóhatóságok elől.