Az egész rendszer mondott csődöt

2013.06.18. 11:03

A cseh sajtó szerint Petr Necas miniszterelnök lemondása után az előrehozott választás jelenti a jelenlegi csehországi belpolitikai válság legjobb megoldását.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap szerint a koalíciós kormány már jóval a Necas-botrány kirobbanása előtt elveszítette legitimitását. „Itt az egész rendszer mondott csődöt, ezért van szükség az újraindításra″ – szögezi le a lap. A konzervatív Lidové Noviny szintén úgy véli, hogy a helyzet megérett az előre hozott választásra. „A probléma csak az, hogy belülről a parlament világa másképpen néz ki″ – mutat rá a kommentár szerzője. Hozzáteszi: a képviselőház feloszlatásához legalább 120 képviselő támogatására van szükség. Nagyjából ennyi képviselő azonban már most érzi, hogy a jövőben csak látogatóként mehet majd be a parlamentbe.

Néhány újság szerint az előrehozott választásra ugyanakkor azért is nagy szükség lenne, hogy kordában tartsa Milos Zeman államfőt. „Ezzel elejét lehetne venni annak, hogy játszadozzon a jövőbeni kormánnyal″ – mutat rá az E15 gazdasági napilap. A Hospodárské Noviny szerint is több jele van annak, hogy Zeman azt akarja, hogy ne kerüljön sor előrehozott választásra, és ő így a rendes választásokig fennmaradó egy teljes éven keresztül uralhassa a cseh belpolitikát. „Ezt megengedni annyit tesz, mint megengedni az elnöki kormányzást. Ez szétzilálná a cseh parlamenti demokrácia rendszerét és nehezen előre látható következményeket vonna maga után″ – figyelmeztet az újság.

Ha a kormánykoalíció tagjai képesek lesznek az egységes fellépésre és a kölcsönös kompromisszumokra, előre hozott választás nem lesz, koalíciós viták esetén azonban ez elkerülhetetlen – írja a liberális Mladá Fronta Dnes.

Az újságokban általános a vélemény, hogy az idő előtti választások a legnagyobb valószínűséggel a szociáldemokratákat segítenék hatalomra, akiket a kommunisták támogatnának. Ez az eredmény azonban a jövő májusi rendes választáskor is borítékolható. „Igen, az előrehozott választás nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy hatalomra kerülnek a kommunisták. Mindezek ellenére ez mégis jobb lenne, mint megélni a Necas-korszak utáni kormányzás vég nélküli szörnyűségeit″ – állapítja meg az E15 című gazdasági napilap.