Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Az FBI elismerte a drónok belföldi bevetését

2013.06.19. 22:52
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) "különleges incidensek esetén" felderítő drónokat alkalmaz amerikai területen - ismerte el szerdai, a leleplezett titkosszolgálati adatgyűjtéssel kapcsolatos szenátusi meghallgatásán Robert Mueller, az FBI igazgatója.

Mueller szerint az FBI-nak csak "nagyon kevés" drónja van és azokat "nagyon minimális módon" és "nagyon ritkán" alkalmazza. Kijelentette, hogy az irányítása alatt álló intézmény még a kezdeti szakaszában van a dróntevékenységre vonatkozó szabályozás kidolgozásának.

Barack Obama amerikai elnök májusban jelentette be, hogy a felfegyverzett drónok alkalmazása kizárólag az Egyesült Államokon kívüli területekre korlátozódik. A Fehér Háznak a felfegyverzett pilóta nélküli gépek bevetésére vonatkozó irányelvei szerint ilyen eszközöket csak a nyílt hadszíntereken kívül, olyan övezetekben szabad alkalmazni, ahonnan az Egyesült Államokat "folyamatos, közvetlen veszély" fenyegeti, amely okozójának kézre kerítése megvalósíthatatlan.

A szövetségi hatóságok belföldön alapvetően az országhatárok feletti járőrözésre használják a drónokat és különleges esetekben bűnügyeknél is. Sajtójelentések szerint februárban ilyen eszközt alkalmaztak, amikor Alabamában egy fegyveres lelőtte egy iskolabusz sofőrjét és túszul ejtette annak egy ötéves utasát.

A júliusban leköszönő Mueller a szenátus igazságügyi bizottsága előtt szerdán védelmébe vette az adatforgalom megfigyelését és kijelentette, hogy a telefonos híváslisták elemzése 10-12 alkalommal járult hozzá terrorcselekmények megakadályozásához. Az FBI igazgatója hangot adott meggyőződésének, hogy a kommunikáció a terroristák leggyengébb pontja.

Mueller hangsúlyozta, hogy híváslistáknak a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) általi figyelése révén meg lehet akadályozni egy újabb esetleges szeptember 11-ét vagy Bostont. (Utóbbi utalása a bostoni maratonon április 15-én elkövetett kettős bombarobbantásra gondolt.)