Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Nyomozás indult a Snowdent átvilágító magáncég ellen

2013.06.20. 22:54

Szövetségi nyomozás indult a magáncég ellen, amely elvégezte a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél (NSA) külsős szerződéssel alkalmazott Edward Snowden biztonsági átvilágítását - jelentette be csütörtökön egy amerikai szenátor.

Snowden volt az, aki kiszivárogtatta, hogy amerikai biztonsági szolgálatok megfigyelik az amerikaiak százmillióinak híváslistáit, valamint az Egyesült Államok határain kívül lebonyolított internethasználatra vonatkozó adatokat.

A Claire McCaskill demokrata szenátor által bejelentett vizsgálat a USIS elnevezésű magáncég ellen indult. A vállalat 1996 óta a legnagyobb olyan magáncég, amely biztonsági átvilágításokat végez az amerikai kormányzati szervek megbízásából.

Az USIS ellen folyó vizsgálatot a szenátor nem kötötte össze konkrétan a Snowden-üggyel, és egyelőre nem világos, hogy van-e közvetlen kapcsolat Snowden hátterének 2011-ben elvégzett vizsgálata és a kiszivárogtatások között.

A virginiai központú, mintegy 7 ezer alkalmazottat foglalkoztató USIS több mint a kétharmadát végzi el a szövetségi kormányzat személyzeti hivatala által elrendelt átvilágításoknak. A cég tavaly ezért a tevékenységéért több mint 200 millió dollárt kapott.

A The Washington Post egy nemrégiben közölt tényfeltárásban rávilágított, hogy az amerikai kormányzat a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően olyan nagy iramban és alapvetően külső vállalkozókkal erősítette meg a hírszerző szolgálatokat, hogy kénytelen volt a biztonsági átvilágítást is kiszervezni.

A lap példaként hozta fel, hogy a Pentagon hírszerző szolgálatai alkalmazottjainak átvilágítását végző Védelmi Biztonsági Szolgálatot (DSS) annyira túlterhelte a megnövekedett feladat, hogy 2006. április 28-án leállította a biztonsági ellenőrzéseket. A szolgálat kifutott a költségvetési keretéből és 700 ezer személy átvilágítását hagyta függőben. A kormányzat ezt a helyzetet úgy oldotta meg, hogy külső alkalmazottakat fogadott fel a biztonsági átvilágítások elvégzésére.

A biztonsági háttérvizsgálatok terén mutatkozó elmaradás a kiszervezés nyomán jelentősen csökkent, és a korábban mintegy egy évig tartó, alacsony szintű átvilágítások átfutási ideje 4-6 hónapra mérséklődött, ám ez a lap szerint vélhetően a minőség rovására ment.