Kornélia
1 °C
14 °C

Ki találta meg előbb Magyar Vitézt?

2013.06.21. 21:54
Vitába keveredtek orosz és ukrán roncskutató búvárok a Fekete-tengerben elsüllyesztett egykori Magyar Vitéz nevű gőzhajó megtalálásáról.

Az ukránok azt állítják, hogy már tíz éve ráleltek a Totila névre átkeresztelt, német zászló alatt szolgáló magyar hajóra, amely 1944-ben végezte a tenger mélyén. Az Orosz Földrajzi Társaság kutatóexpedíciójának tagjai ezzel ellentétben azt közölték, hogy június elején Szevasztopol környékén, a Fekete-tenger partja közelében találtak rá az egykor Magyarországon készült hajóra.

A roncskutatók a legkorszerűbb berendezésekkel előbb letapogatták a roncsot, és megállapították, hogy szerintük a Totiláról van szó. A búvárok ezután merültek le, és több holttestmaradványt is láttak a roncsokban - írta a lenta.ru orosz hírportál.

forrás: wreck.ru
forrás: wreck.ru

A krími orosz televíziós csatorna június 18-én számolt be a 4000 tonnás, 1941-ben vízre bocsátott, a második világháború alatt német kötelékbe került Magyar Vitéz 1944. május 11-e tragikus pusztulásáról és megtalálásáról. A hajó a Teja névre átkeresztelt Magyar Tengerésszel együtt a romániai Konstanca kikötőjéből indult, és az volt a feladata, hogy kimenekítse a szovjet gyűrűbe került németeket. Az orosz televízió jelentése szerint a Totila mintegy kétezer emberrel a fedélzetén süllyedt el a szovjet vadászgépek támadása során a krími partok közelében.

Szergej Voronov, a Fekete-tengeri Víz Alatti Kutatások Központjának igazgatója ugyanakkor közölte, hogy már tíz éve tudomásuk van arról a hajóról, amelyet az orosz roncskutatók bejelentettek, és azt ukrán búvárok fedezték fel. Az ukrán szakember ugyanakkor kételkedik abban, hogy valóban a Totilát találták volna meg az Orosz Földrajzi Társaság roncskutatói. A tenger mélyére süllyedt hajó ugyanis üres, holott a hadtörténeti leírások szerint a Totilát alaposan megrakták teherrel, emberekkel és légvédelmi fegyverekkel.