Calgary egész belvárosát evakuálták

2013.06.22. 09:41 Módosítva: 2013.06.22. 18:18

Helyi idő szerint pénteken a kanadai árvíz miatt ki kellett üríteni Calgary egész belvárosát, 75 ezer embernek kellett elhagynia a lakhelyét. Az áradó folyók utakat és hidakat sodortak el a Sziklás-hegység keleti oldalán, Alberta tartományban fekvő, több mint egymillió lakosú város térségében. A rendőrség szerint legalább négy ember meghalt az árvíz miatt.

A kanadai védelmi minisztérium 1300 katonát vezényelt ki a helyzet kezelésére. A tartomány más településein is voltak kitelepítések. Vidéken sok embert csónakon vagy helikopteren kellett kimenteni az elárasztott, járhatatlan utak miatt. Lezárták az ország keleti és nyugati részét összekötő főutat is.

A hatóságok szerin évtizedek óta nem volt hasonló nagyságú árvíz a térségben. Calgary jégkorong stadionjában a lelátó 14. soráig ér a víz. Az áradást az okozza, hogy Alberta déli részén két nap alatt 100 milliméter eső esett a hegyekben. Calgary állatkertjében tervek készültek arra, hogy a városi börtön celláiban helyezzék el a tigriseket és oroszlánokat, ha az ő lakhelyüket is eléri a víz.  • Tippek
  • Betét