Megint vízágyúval csaptak szét a tüntetők között

2013.06.22. 21:29

A török rendőrség szombaton vízágyúkat vetett be az isztambuli Taksim téren összegyűlt békés tüntetők ellen, miközben Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a fekete-tengeri Samsunban Törökország „külső és belső ellenségeit" vádolta a zavargások megszervezésével.

Tízezrek gyűltek össze a Taksim téren, hogy megemlékezzenek az egy héttel korábbi erőszakos rendőrattakról, és az elmúlt hetek zavargásai alatt meghalt négy emberről. A múlt szombaton több százan megsebesültek, amikor a török rendőrség erővel kiürítette Isztambulban a Gezi parkot és a Taksim teret. A könnygázt és vízágyúkat bevető rendőrök elől a környező utcák szállodáiban kerestek menedéket a tüntetők, akiknek kisebb csoportjai akkor éjszaka összecsaptak a rendfenntartókkal.

Egy héttel az összecsapások után a békés demonstráció keretében a tiltakozók a Taksim Szolidaritás elnevezésű szövetség zászlóit lobogtatva, a kezükben piros szegfűt tartva lepték el a teret, eközben a rendőrség lezárta a Gezi parkot. „Tayyip mondjon le!", „A harc folytatódik" – ilyen és ehhez hasonló jelszavakat kiabáltak, miközben a közeledő rendőröket a levegőbe hajított virágok fogadták.

A kormányfő ezekben a napokban több városban rendezett nagygyűléseken találkozik a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) híveivel, kifejtve az ország elleni „összeesküvésekről" az álláspontját. Ezt tette szombaton is Samsunban, ahol tízezer ember előtt azt hangoztatta, hogy az elmúlt hetek kormányellenes megmozdulásait Törökország „külső és belső ellenségei" szervezték. Erdogan konkrétan a pénzügyi lobbit nevezte meg, amelynek tagjai szerinte sokat nyertek e zavargásokon, hiszen a tüntetések szerinte a pénzpiacok spekulánsainak a malmára hajtották a vizet.

Szombaton az elmúlt napokban őrizetbe vett harmincegy tüntető ellen emeltek vádat Isztambulban és Ankarában. Az elmúlt öt napon több mint száz embert vettek őrizetbe otthonukban vagy a munkahelyükön. A törökországi zavargásokról készített Nagyképet itt nézheti meg>>>