Ausztriában a török miniszterelnök ellen és mellett is tüntettek

2013.06.23. 20:39
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök mellett és ellen is tüntettek vasárnap az osztrák fővárosban.

Az osztrák rendőrség közlése szerint mintegy nyolcezren jelentek meg azon a demonstráción, amely a török miniszterelnököt támogatta. Az Erdogan-párti menetet Bécs Favoriten nevű kerületében tartották meg, a város egyik olyan negyedében, ahol a legnagyobb számban élnek törökországi származású bevándorlók.

A török zászlókkal és a török kormánypárt zászlójával felvonuló tüntetők terroristáknak nevezték az isztambuli Gezi parkban demonstrálókat. Egyúttal bírálták a külföldi televízióadókat – köztük a BBC-t és a CNN-t –, úgy vélekedve, hogy ezek hamis híreket sugároznak. A rendezvényt egy közösségi oldalon keresztül szervezték. Szervezője nem nevezte meg magát a nyilvánosság előtt.

Ugyancsak vasárnapra három Erdogan-ellenes tüntetést is bejelentettek az osztrák fővárosban. Az egyik, a belvárosban megrendezett demonstráción a rendőrség közlése szerint mintegy hatszázan nyilvánítottak szolidaritást a Gezi parki tüntetőkkel. Résztvevők az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva bírálták a török miniszterelnököt: úgy vélekedtek, hogy Erdogan minden bírálóját el akarja hallgattatni.

A később kezdődött két másik ellentüntetés résztvevőinek számáról a kora esti órákban még nem álltak rendelkezésre adatok.

Bécsben a hivatalos adatok szerint – az első és a második generációs bevándorlókat egyaránt beleszámítva – 74 ezer törökországi származású ember él, a délszláv köztársaságokból érkezettek után ők alkotják a második legnépesebb csoportot. Országos szinten 112 ezer körül van a törökországi származású lakosok száma Ausztriában.