Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

A cseh elnök a káosz nyertese

2013.06.24. 10:44
A korrupciós ügyekben elbukott kormány után Milos Zeman felé tolódott el a hatalom súlypontja. Nem igyekszik helyzetbe hozni volt pártját, az ellenzékben lévő Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD), amely a felmérések szerint megnyerné a választást jobbközép kormánykoalíció pártjai előtt.

Bíráló hangnemben írt a cseh országos napilapok többsége hétfőn arról, hogy Milos Zeman államfő előző nap jelezte: egy szakértői kormány felállítását tartja a jelenlegi kormányválság legjobb megoldásának. Általános vélemény szerint ez a lépés egy "félig vagy tisztán elnöki" politikai rendszer irányába vinné el a Cseh Köztársaságot. Lapvélemények szerint a cseh kormányválság győztese Milos Zeman.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap úgy látja: Zeman már most is olyan darabot nyesett le az elnöki hivatalnak a hatalomból, amely a cseh parlamenti demokratikus rendszerben eddig nem hozzá tartozott. Szakértői kormány felállítása a kommentár szerint alapvetően átrendezné az államfő és a parlament közti hatalommegosztást. "Ha Zeman ezt megcsinálja, Csehország gyakorlatilag elnöki köztársasággá válik" - írja az újság. Azt állítja, hogy egy parlamenti demokráciában az államfőnek a választás eredménye vagy a politikai pártok egyezsége alapján kell kineveznie a kormányt. "Minden más veszélyesen kilendíti a politika egyensúly mérlegének nyelvét" - véli a lap.

Egy másik kommentárjában a Hospodárské Noviny leszögezi: a szakértői kormány felállítása a válság legkevésbé stabil megoldása, de Zeman és pártja, a Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) számára a legkedvezőbb. Az államfő ezzel lehetőséget kap arra, hogy bomlassza a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD), és tovább támadja a volt koalíciós pártokat. "Az elnöki kormány nagy valószínűséggel nem szerzi meg a képviselőház támogatását, ha a pártok teljesen nem bolondultak meg. A választások előtt azonban egy saját szakértői kormány többet ér, mintha valaki százmilliót adna a választási kampányra" - zárja kommentárját a tekintélyes gazdasági napilap.

A konzervatív Lidové Noviny azt állítja: az, hogy Csehországban megváltozott az elnökválasztás - az államfő parlament általi megválasztását a közvetlen elnökválasztás váltotta fel -, még nem ad Zemannak felhatalmazást arra, hogy a "félig elnöki" modell felé mozdítsa el a cseh politikai rendszert. Zeman elképzelésének megvalósítása átmeneti állapotokat teremt.

A liberális Mladá Fronta Dnes rámutat: még ha a szakértői kormány élete nem is lesz hosszú, Zeman lehetőséget kap arra, hogy saját szája íze szerint küldjön embereket a nagyköveti posztokra. Moszkvába így könnyen kijuthat Vladimír Remek volt csehszlovák űrhajós, míg Pozsonyba Lívia Klausová, Václav Klaus volt államfő felesége. Ugyanakkor Zeman "álomcsapata", tehát a szakértői kormány aktívan befolyásolni tudja majd a választási kampányt is.

"Milos Zeman a következő néhány hónapban megengedi magának azt a luxust, hogy olyan kormányt visz keresztül, amelynek tagjait nem a parlamenti pártok jelölték. Megmutatja, hogyan nézne ki, ha elnöki rendszerünk lenne és a kormány élén az államfő állna" - vélekedik a liberális újság.

15%
7990 Ft
6792 Ft