Már 19 halott a buszbalesetben

2013.06.24. 10:00

Tizenkilencre nőtt a montenegrói buszbaleset halálos áldozatainak száma – írta a b92. hírportál. A román rendszámú turistabuszon 47 ember tartózkodott, amikor vasárnap délután a Moracsa folyó völgyének szerpentines útjáról a jármű eddig ismeretlen okból lesodródott.

A busz egy alagútból jött ki a csúszós útra, ahol átszakította a szalagkorlátot és egy 30-40 méteres szakadékba zuhant 50 kilométerre a fővárostól, Podgoricától. A mentési munkálatokat a nehéz terep tovább nehezítette, ezért kommandósokat és alpinistákat is be kellett vonni.

A jármű  27 utasa jelenleg is kórházban van, négyen sérült állapota életveszélyes. A helyszínen 16 ember vesztette életét – tudatta a Tanjug szerb hírügynökség. A busz utasai főként idősekből álltak, akik kolostorokat látogattak volna meg a 670 ezer fős balkáni országban, valamint Szerbiában és Horvátországban.

Podgoricában száz ember jelentkezett véradásra a baleset hírére.

A román média a montenegrói közszolgálati televízióra hivatkozva arról számolt be, hogy a busz, amely a híd előtti alagútból bukkant elő, a szakadékba zuhanása előtt egy 12 éves montenegrói gyereket is elsodort: ő is kórházba került, de nincs életveszélyben – írta az MTI.

A mentésben résztvevők szerint a busz zuhanás közben szikladarabokat szakított le a meredek hegyoldalról, amelyek közül több is az összetört buszra zuhant. Több holttest gyakorlatilag kettészakítva hevert a sziklákon – számoltak be a szemtanúk. A buszon egy hétéves gyerek is volt. Egy hétfői kórházi közlemény szerint az ő állapota stabil.

Bukarestben bejelentették, hogy az uniós külügyminiszterek luxemburgi értekezletén tartózkodó Titus Corlatean román külügyminiszter is a helyszínre indul.