Moszkva nem tartja fel Snowdent

2013.06.24. 07:25
Az orosz hatóságok nem tudtak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori munkatársának meneküléséről, de nem is akarják megakadályozni továbbhaladásában.

Hiába érvénytelenítették az amerikai hatóságok Edward Snowden útlevelét, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) körözött munkatársa gond nélkül elutazott Hongkongból a moszkvai Seremetyevo repülőterére, hogy onnan Kubán és Venezuelán át Ecuadorba folytassa útját. (Más források szerint ezen államok mindegyike akár be is fogadhatja Snowdent. Washington mindhárom lehetséges célországot arra kérte, ne adjanak védelmet a hazájában 30 évnyi börtönnel fenyegetett férfinak.

Az ecuadori külügyminiszter vietnami útja során vasárnap elismerte: a biztonsági szervek titkos adatgyűjtési gyakorlatáról beszámoló 30 éves férfi menedékkérelemmel fordult országához, amely hamarosan dönt az ügyben – tudatta a Reuters.

Snowden így a latin-amerikai állam második kiemelt menekültje lehet a wikiLeaks ausztrál létrehozója után. Igaz, az amerikaiak bizalmas diplomáciai iratait nyilvánosságra hozó Julian Assange csupán Ecuador londoni nagykövetségén élvezheti az ország védelmét.

A Fehér Ház abban bízik, hogy Moszkva megvizsgálja a kiadatás minden lehetőségét, ám az orosz források szerint erre nem kerül sor. „Snowden nem áll nemzetközi körözés alatt, Oroszország területén nem követett el bűncselekményt” – írta az Itar-TASZSZ orosz hírügynökség helyi hatósági forrásra hivatkozva.

Az orosz fél szerint azért sincs okuk a beavatkozásra, mert Snowden az Aeroflot hongkongi járatával érkezve tranzitutasként formálisan nem is lépett az ország területére. Snowdennel a moszkvai repülőtért a tranzitvárójában állítólag maga az ecuadori nagykövet találkozott. Tény, hogy az ország diplomáciai rendszámú autói a repülőtéren tartózkodtak vasárnap este. A repülőgép utasai a Kommerszantnak nyilatkozva elmondták, ők nem vették észre, hogy valakit különleges figyelem övezett volna a gépen, egyiküknek sem tűnt fel Snowden, akit az újságírók nem láthattak, miután a gép az épülettől távolabb szállt le és a megszokottal ellentétben busszal hozták át az utasokat a terminálhoz.

A Kommerszant tudósítói felfedezték a repülőtéren a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy autóját is. Bár az orosz fél semlegesnek mutatkozik az ügyben, valószínűtlen, hogy a kiemelt fontosságúvá vált Snowdennel ne léptek volna kapcsolatba moszkvai tartózkodása alatt.

Korábban az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov jelezte: ha Snowden menekültügyi kérelemmel fordulna Oroszországhoz, akkor Moszkva a lehetőséget megvizsgálná. Az orosz fél már csak azért is neheztelhet Washingtonra, mert Snowden beszámolóiból kiderült: a G20 londoni konferenciáján 2009-ben Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök, jelenlegi miniszterelnök lehallgatására is tettek kísérletet.

Az Egyesült Államok Kínára és a hongkongi hatóságokra is neheztel Snowden elengedéséért. A Fehér Ház képviseletében Caitlin Hayden közölte: az akcióval az érintettek megsértették az Egyesült Államokkal kötött kétoldalú egyezményeket.