Rács mögött a spanyol párt néppárt főembere

2013.06.27. 22:33

Előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön a kormányzó spanyol Néppárt volt pénztárnokát. A kiterjedt korrupciós ügyekbe keveredett Luis Bárcenas még óvadék ellenében sem kerülhet szabadlábra.

Pablo Ruz vizsgálóbíró azzal indokolta a váratlan és meglepetést keltő szigorú döntést, hogy nagy az esélye a szökésnek, és ki kell küszöbölni a feltételezett bűncselekményekkel kapcsolatos bizonyítékok eltüntetésének kockázatát. Bárcenas útlevelét már februárban bevonták, és megtiltották neki Spanyolország elhagyását.

A volt pártpénztárnoknak két olyan bankszámlája is volt Svájcban, amelyeken eurótízmilliók hevertek. Svájc arról tájékoztatta spanyol hatóságokat, hogy Bárcenas be nem fagyasztott számláiról az Egyesült Államokba és Uruguayba utalta át pénzét. A vizsgálóbíró csütörtökön arra akart választ kapni Bárcenastól, hogy honnan származik vagyona.

A Gürtel néven elhíresült korrupciós ügyben azt próbálja meg bebizonyítani az ügyészség, hogy Bárcenas, aki 2009-ig vezetett Svájcban 22 millió eurós számlát, a múlt évtized végéig mintegy húsz éven keresztül 5-15 ezer euróval egészítette ki - az adóhivatal megkerülésével - számos képviselő, köztisztviselő és más funkcionárius fizetését, mégpedig magáncégektől származó bevételekből.

A spanyol sajtó konkrétan megnevezte Mariano Rajoy jelenlegi és José María Aznar volt miniszterelnököt is azok között, akik - a párt "titkos könyvelése" szerint - feketén jutottak pénzhez különféle vállalatoktól.

Rajoy, aki 2004 óta vezeti a Néppártot, s 2011 óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget, tagadta, hogy törvénytelen bevételekhez jutott. Egyes konzervatív politikusok azonban, mint például Jorge Trías egykori parlamenti képviselő, beismerték, hogy a Néppárton belül éveken át létezett egyfajta "fekete könyvelés.

Hosszú a névsora azoknak a spanyol politikusoknak, akiket korrupcióval vagy adócsalással gyanúsítanak. A Néppárt több tucat politikusa és polgármestere ellen éve óta folyik nyomozás; a gyanú szerint egy, a PP-hez közel álló vállalkozó, Francisco Correa éveken át fekete pénzzel és ajándékokkal "kente meg" őket; cserébe nagy haszonnal kecsegtető megbízásokat kapott tőlük. A konzervatív politikusok közül több - köztük Valencia régió korábbi elnöke, Francisco Camps - lemondásra kényszerült.