Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

IKEA-házakat kapnak az iraki menekültek

2013.06.29. 09:33

Fehér sátrak helyett IKEA-házakban szállásolhatják el az ENSZ menekülttáboraiban tengődőket, az első néhány házat már felállították, ha beválnak, megindulhat a tömeges gyártás - közölte a világszervezet menekültügyi főbiztossága (UNHCR). Eddig 26 házba költözhettek be menekültek Etiópiában, és további 24-be szíriai menekültek Libanonban és Irakban

A 17,5 négyzetméter alapterületű házak öt ember elszállásolására alkalmasak. A falak és a napelemekkel felszerelt tető műanyagból készült. A menekültügyi szakemberek szerint a házak sokkal komfortosabbak, mint a jelenleg használt sátrak. Az összeszerelés négy órát vesz igénybe, és nem kell hozzá szerszám. A házak legalább három évig használhatók, míg a sátrak szélsőséges időjárási körülmények között csak hat hónapig bírják.

A házak darabja ezer dollárba kerül, kétszer annyiba, mint egy sátor, de a hosszabb élettartam miatt megéri a befektetést. A szakértőket inkább az IKEA-házak súlya aggasztja: egyenként száz kilót nyomnak, míg a jelenleg használt menekültsátrak 60 kilogrammot.