Emma
8 °C
22 °C

A Google-t és a Facebookot is figyelték

MTI/Index
2013.06.30. 08:57

Kilenc internetes óriásvállalattól gyűjtött be információkat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - írja a The Washington Post című amerikai napilap "szigorúan titkos" minősítéssel ellátott dokumentumokra hivatkozva.

A lap szerint az NSA a PRISM fedőnevű program segítségével a Microsoft, a Google, a Yahoo, a Facebook, a YouTube, a Skype, az AOL, az Apple és a PalTalk internetes óriásvállalatok adatforgalmát figyelte meg.

Legelőször, 2007. szeptember 7-én a Microsoft csatlakozott a programhoz, a rákövetkező év decemberében a Yahoo, még egy évre rá pedig a Google és a Facebook. A YouTube-tól 2010. szeptembertől kezdődően gyűjtött információkat a PRISM, és legutóbb, tavaly októberben az Apple került hatósági megfigyelés alá.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) "állami" lehallgató berendezéseket használt a magáncégeknél az adathalászathoz, és a begyűjtött információk felülvizsgálat nélkül jutottak el az NSA-hez.

Az NSA-nek a PRISM segítségével rálátása volt az e-mail-es levelezésekre, rögzítették a felhasználók csevegéseit képben és hangban egyaránt, és titkos jelszavak jutottak a birtokába. Az NSA rögtön értesítést kaphatott, mihelyt egy felhasználó jelszóval bejelentkezett vagy e-mailt küldött.

A The Washington Post által közzétett dokumentumok szerint idén április 5-én 117 675 aktív megfigyelési célpont szerepelt a PRISM terrorellenes adatbázisában. Nem tudni ugyanakkor, hogy hány "járulékosan" megfigyelt internetfelhasználó információit gyűjtötték be a szóban forgó célpontok megfigyelésekor.

A PRISM létezését június elején leplezte le Edward Snowden, az NSA volt szerződéses alkalmazottja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!