Bajnai: Nem a Holdról jöttünk

2013.07.01. 12:52

„Erdélyben üdítő volt látni azt a higgadt, józan távolságtartást, ami a magyarországi politikát és a politika iránt érdeklődő értelmiséget egyre inkább elhagyja” – mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Transindexnek adott interjúban.

Az Együtt 2014 alapítója a múlt héten Marosvásárhelyre és Kolozsvárra látogatott, ahol zártkörű értelmiségi találkozókon vett részt. „Tájékozódni, ismerkedni, tájékoztatni jöttem. Ez nem a kampány ideje” – mondta Bajnai.

Arra a kérdésre, hogy egy frissen alakult szervezetnek mennyire lehet markáns doktrínája a magyar-magyar kapcsalatokról, Bajnai azt felelte: ”van, mert nem a semmiből, nem a Holdról jöttünk. Voltam már miniszterelnök, foglalkoztam ezekkel az ügyekkel, ismerem a főbb szereplőket, és van világos véleményünk és vannak elveink”.

Szerinte a kettős állampolgársággal kapcsolatban nagyon kell vigyázni, nehogy A és B kategóriás kisebbségi magyarokra osszák a határon túliakat. „A mindenkori magyar kormánynak mindenkiért egyforma felelőssége van, függetlenül attól, hogy remélhet-e tőle szavazatot, vagy sem” – tette hozzá.